Myrakaru - Tammetõru (2004)

Estland

11. Mermalis
  12. Vaikne Mägi
  13. Duo Quernicus
avatar van Onderhond
Aan frisse luchtige, IDM geen tekort. Maar in afwachting van mijn N5md CDs (ontdekte niet zolang geleden dat dit een label was van de Gridlock jongens, bedankt Meneer Ad Noiseam) schrijf ik bij dit album maar een berichtje.

Aangename ontdekking dit project. De opener is al meteen raak. Echt geweldige track, prachtig vloeiende en zwevende melodieën, met zachte, warme ritmes. "Sinamus" borduurt heerlijk verder en creëert ook hier weer een geweldige sfeer. Zeer zachte en warme IDM. "Süüskuu" is wat gevoeliger, en chiller. Net dat ietsje donkerder van toon. "Varinä" blijft zo'n beetje in dezelfde sfeer hangen, maar is net wat quirkier. "Las Minna" is weer wat opener. Melodieën en waves zijn weer wat aanweziger. "Kyyrupeal" is een tweede toppertje, zeer schattig en lieflijk. "Lamurite Tekond" brengt reeds vertrouwd werk, en doet niks om de trance van de CD te verstoren.

"Kirjatupal" piekt weer een beetje. Prachtige track, zeer gevoelig en subtiel, zeer mooi en dromerig, zeer pakkend. "Komboterv" en "Kilmalnu" zijn weer net wat donkerder, en iets minimalistischer. Melodieën worden lichtjes weggedrukt en de zachte ritmes komen wat meer op de voorgrond. Maar de nuances zijn zeer klein. "Mermalis" en "Vaikne Mägi" bouwen stilaan aan een weer wat openere sfeer, zodat "Duo Quernicus" prachtig kan afsluiten.

Tammetõru is zo'n album dat moeiteloos naar 4* hinkt, maar nooit verder geraakt. Heerlijke muziek, maar geen echte uitschieters, ook geen variatie. Op zich een hele prestatie om een heel album aan constant hoge kwaliteit te maken, maar toch heb ik die uitschieters nodig. 4* sterren, dat zeker, maar meer zal het nooit worden. "Jalk" is de enige die er echt bovenuit torent.

avatar van bas
bas
na een beetje rondgeneusd te hebben op de site van Expanding, vond ik het allemaal wel aardig, maar niks echt speciaals. Ik moet zeggen dat de samples van deze er het meest uitschieten, (helaas weer een album wat mijn platenzaak niet meer kan bestellen), lekkere melodieen die wel een beetje een combinatie van Ochre/BoC omvat.

Dus ja, een eigen stijl hoor ik er niet in en dat mist gelijk een beetje 'indentificatie', maar wel een lekker album op de achtergrond. Voor nu 4* in m'n hoofd (maar misschien deels ontdekkings-sterren, en verhoogt de vlaag van vernieuwing de score)

avatar van bas
bas