Pete Ham - 7 Park Avenue (1997)

Label: Rykodisc

1. Catherine Cares (2:55)
  2. Coppertone Blues (3:56)
  3. It Doesn't Really Matter (2:55)
  4. Live Love All of Your Days (2:36)
  5. Would You Deny (1:23)
  6. Dear Father (2:04)
  7. Matted Spam (3:24)
  8. No Matter What (2:24)
  9. Leaving on a Midnight Train (2:39)
  10. Weep Baby (2:26)
  11. Hand in Hand (2:34)
  12. Sille Veb (3:34)
  13. I Know That You Should (3:23)
  14. Island (2:27)
  15. Just Look Inside the Cover (3:29)
  16. Just How Lucky We Are (2:29)
  17. No More (2:55)
  18. Ringside (2:41)
  19. Just a Chance * (2:06)
  20. The Heart That Can't Be Understood * (3:22)
  21. Come Come Tomorrow * (3:26)
  22. Blessing in Disguise * (2:49)
  23. Know One Knows * (3:04)
Hele leuke interessante inkijk in "opgepoetste" demo cellecteie van Pete Ham. Velen zullen denken: Who the fuck is Ham? Heel veel jongeren zullen zullen zich achter de oren krabben als ik zeg dat het de frontman van Badfinger. Voorheen Badfinger en daarvoor The Iveys (Maybe Tomorrow). Ray Davies ontdekte de boys moedigde hen aan vooral verder te gaan.Tijdens de oprichting van Apple Records-stal werden zij ondekt en min of meer geadopteerd door The Beatles en consorte. Hun naam werd gelijk varandert in Badfinger en Paul McCartney schreef Come And Get It. George ging zich wat met de produktie bemoeien. Na hun eerste hitje (een echt appeltje) schreef Pete Ham nog nummers Baby Blue, Without You (voor Harry Nilsson) samen met vriendje Tom Evans en No Matter What, waarvan op deze cd een pijnlijk mooie acoutische versie staat. Na het ineenstorten werden Pete en zijn groep financieel flink uitgemolken en na een paar erg goeie lp's Straight Up, Wishing You Were Here pleegde Pete Ham, ne een zware depressie op 27 jarige leeftijd zelfmoord door zich op te hangen. Jaren later pleegde vriendje ook zelfmoord, totaal berooid.
Waarom dit verhaaltje? Omdat Pete Ham en Badfinger de pretentie hadden een heel grote band te worden.
Voor mij past Pete Ham in het lijstje van 27 jarige popmuzikanten, die door tragische omstandigheden het leven lieten en nog een geweldige toekomst hadden. Voor mij in ieder geval hoort Pete daarbij.
Een voor die andere die het "verhaaltje" kul vinden, raad ik aan de 2 bovengenoemde cd's van Badfinger eens te beluisteren.

EX BEASTER
Heel juist Ad