Jill Scott - Beautifully Human (2004)

Alternatieve titel: Words and Sounds Vol. 2

Soul
Label: Hidden Beach

1. Warm Up (1:20)
  2. I'm Not Afraid (3:26)
  3. Golden (3:51)
  4. The Fact Is (I Need You) (4:38)
  5. Spring Summer Feeling (4:49)
  6. Cross My Mind (4:45)
  7. Bedda at Home (4:22)
  8. Talk to Me (4:44)
  9. Family Reunion (5:13)
  10. Can't Explain (42nd Street Happenstance) (4:40)
  11. Whatever (4:27)
  12. Not Like Crazy (3:58)
  13. Nothing (Interlude) (1:32)
  14. Rasool (3:05)
  15. My Petition (4:12)

met Pooh Bear

16. I Keep / Still Here (9:15)
  17. Bedda at Home [Acoustic Version] * (4:04)
avatar van psychonaatje
Er zijn van die albums die vanaf de eerste seconde kloppen en waarbij je vanaf de eerste seconde weet dat je een pareltje aan het beluisteren bent. Je dénkt niet dat je een pareltje aan het beluisteren bent, je wéét het gewoon zeker, voor de volle 100%. En dit album is zo'n album. Vanaf het moment dat Jill Scott haar stembanden opwarmt in Warm Up tot en met het wegsterven van de laatste klanken van de accoutische versie van Bedda at Home (een bonustrack), is deze plaat briljant. Niet minder dan dat. Jill Scott spat op alle mogelijke manieren van de plaat af, of ze nou krolse en sexy liedjes (Cross My Mind) of lieve liedjes (The Fact Is (I Need You)) zingt, of ze nu zingt over een familiepicknick (Family Reunion) of over haar geliefde die maar niet wil zeggen wat er aan de hand is (Talk to Me, dat overigens een geweldige overschakeling van R&B naar jazz heeft). Het klinkt allemaal fantastisch. Dat ze met gedrevenheid, passie en plezier aan het album heeft gewerkt (en de andere mensen ook), valt gewoonweg te horen aan het album. Ik vind dit echt één van de beste, leukste, liefste, meest sexy albums van de afgelopen jaren.

Ook ik vind deze plaat helemaal tegek.
Inderdaad een van de leukste (zeker in z'n categorie) van de laatste jaren.
Voor mij voelde het echt als een ontdekking ten minste.
Prachtige stem, originele poetische teksten, mooie warme retro sound.

"Family reunion" is mijn favoriet. Wat een lekker, grappig en onbezorgd zomer nummer zeg!

****

avatar van psychonaatje
En plots kwam ik tot het besef dat een album dat je kippenvel geeft en je zo totaal van de wijs brengt dat je niet meer weet wat onder en boven is, 5* en een plek in je top 10 verdient...

Martino
Ik heb helemaal niets toe te voegen aan jullie commentaar. Het enige wat ik kan doen is het de volle pont geven.

heerlijke cd!

avatar van BoordAppel
Golden kende ik natuurlijk al maar Jill Scott is typisch zo'n artiest waar ik al langer wat van wilde horen maar waar het nooit van kwam. Ik had hier wel wat eerder achteraan moeten gaan want dit is echt heel erg goed.

Favoriete nummers: Golden, Bedda at Home en Talk to Me. Vooral die laatste is geweldig. Schitterend album.

avatar van Kos
Kos
Idd een zeer lekker in het oor ligend album, maar boordappel, Talk to me vind ik toch echt de mindere track. Dat bigband gedoe past echt niet bij haar en haar stem.

Family Reunion en Can't Explain zijn erg fijn vind ik.

avatar van BoordAppel
Ik vind het er prima bij passen. Lekker uitbundig. Scott lijkt er ook content mee.

Schitterende cd
jammer dat ze niet zo heel bekend is in NL
veel beter dan bijvoorbeeld beyonce

Kiddusi schreef:

is toch goede muziek?

Kiddusi schreef:

waarom houden zo???
is toch goede muziek?

Ja, natuurlijk. Als ze maar niet TE bekend wordt.

avatar van psychonaatje
Precies, ik heb 'm al verschillende keren cadeau gedaan aan mensen die er prettig door verrast waren omdat ze het niet kenden. Dat moet niet ineens gaan veranderen.

psychonaatje schreef:

Op die manier bedoel ik het ook. Vooral op die manier eigenlijk.

avatar van sq
sq
Ik heb een tijdje gewacht met stemmen, en ik weet t eigenlijk nog niet.

Inderdaad heeft dit album bij eerste beluistering alles wat een goed album zou moeten hebben. En toch.. Ik heb af en toe het gevoel naar een 'professional entertainer' te luisteren, en niet naar de artiest die vanuit het hart muziek maakt. Zo'n nummer als 'Cross my mind' is stylish ok, en klinkt mooi. Maar slaat toch wel erg dood als het iets van romantiek zou moeten uitstralen.

Niks mis mee dus, en lekkere achtergrondmuziek ook, maar dit soort muziek wordt bij mij nooit een 5.0

Echt goede cd..

avatar van Niek
Net gedownload en eerste stuk geluisterd. Klinkt dus steengoed! Binnenkort wat uitgebreiden, maar ik wilde nu al per se mijn enthousiasme uiten.

Nicci
Mooie relaxte plaat, maar ik kom niet veel verder dan 3,5 sterren.

avatar van Sjaakspeare
Reijersen schreef:

Ja, natuurlijk. Als ze maar niet TE bekend wordt.

Dat heb ik met alle muziek waar ik van houd, dat ik het enigzins voor mezelf wil houden...
Er is namelijk altijd de 'angst' dat 'top 40-simplisten' ineens de door jou zo gekoesterde muziek gaan beluisteren en het daarbij behandelen zoals ze alle muziek behandelen...

dat houdt in:

(eerst downloaden, dan 45 seconden van het liedje beluisteren d.m.v de intro te skippen om na een week uitgekeken te zijn op hetzelfde nummer en het vervolgens nooit meer te beluisteren om het bij wijze van spreken weg te laten rotten in een map genaamd ''Jil Scot nummertjes'')

Social_Mask
Mooie stem heeft Jill Scott en ook nog erg krachtig. Dat kun je goed horen in nummers als Golden en Bedda at Home. Jammer dat ze niet meer van dit soort nummers erop heeft staan. De meeste zijn langzame en rustige nummers. Vind haar veel beter klinken op de wat krachtige nummers. De langzame nummers zijn ook wel goed, maar ze klinkt een stuk minder dan. Vandaar dat ik het niet hoger geef dan 4*. Misschien als ik de rustige nummers beter leer waarderen dat ik het verhoog.

Social_Mask schreef:

Ik geef je één tip: KOOP het album Experience: Jill Scott 826 +

Een dubbelcd met daarop een compleet live-optreden waar je hoort dat Jill Scott eigenlijk tot de hedendaagse top van de soul behoort. Wat een stem in combinatie met haar geweldige band!
En betreft de langzame nummers, bij vele nummers van dat live-album begint ze langzaam maar eindigt spectaculair dat alles behalve saai is.

Verder vind ik Beautifully Human zeker een must-have voor je cd-collectie!

avatar van Reijersen
Dit album heeft meerdere keren in mijn top10 gestaan, maar is even zo vaak uitgehaald. Het zit steeds op het randje van mijn top10.
Deze cd van Jill is wel wat sterker en vooral constanter als de voorganger. Vooral als geheel maakt dit album ongelooflijk veel indruk. Scott heeft een warme stem en is bovenal een bijzondere zangeres die veel genres aankan. Want daar is de cd wel een bonte selectie van. Jill Scott gaat moeiteloos van soul naar jazz en weer naar R&B. Alles zit erin en komt er knalgoed uit.
Eigenlijk moet je het gewoon horen want het is lastig onder worden te brengen hoe fantastisch dit is.

avatar van Niek
Mwah. Ben niet zo enthousiast als Reijersen. Vind de eerste plaat van Scott beter dan deze, vooral ik deze plaat wat vind inkakken na nummer 9-10. Slecht word het natuurlijk nooit maar de power en de klasse van tracks als Golden, The Fact Is, Bedda at Home en Talk to Me keren daarna niet meer terug. Ze gromt niet meer en ze kan zo fantastisch grommen .
Vind juist Vol.1 wat constanter. Desalnietemin is dit album er ook een die je niet mag missen als je Soul ook maar enigszins waardeert. Geweldige artieste! Vol.3 is onderweg !

Nicci
Ik heb dit album destijds tekort gedaan: sterk album! Had misschien iets korter mogen zijn. Vooral het eerste deel van de plaat is erg sterk.

avatar van Niek
Toch weer halfje omhoog. De manier waarop ze plots versnelt op Cross My Mind: I was just thinking about you, thinking what you been doing, what you been up to is geweldig!

avatar van Soulistic
Super goed album van Jill Scott!
"Golden" is gewoon helemaal geweldig. Wat een feel good song!
En wat een stem! "Family Reunion" & "Rasool" zijn ook rete goed.
Zag haar twee geleden op North Sea Jazz! Wat is deze vrouw ongelofelijk goed Live.

avatar van Kos
Kos
Niek schreef:

helemaal eens.

buizen
Gezien de lyrische reacties hierboven dit album maar eens geluisterd. Als loungeachtergrondmuziek op een heerlijk strand kan ik me er iets bij voorstellen dat dit aangenaam is om te luisteren, verder totaal niet. Conclusie: echt m'n muzieksmaak niet.

avatar van principal2000
Erg mooi album en in mijn ogen samen met haar debuutalbum een must-have voor liefhebbers van Nu-soul (en andere mensen met een brede muzieksmaak.