ABBA - The Singles (1982)

Alternatieve titel: The First Ten Years

Zweden
Label: Polar

1. Ring Ring (3:03)
  2. Waterloo (2:44)
  3. So Long (3:05)
  4. I Do I Do I Do I Do I Do (3:16)
  5. S.O.S. (3:19)
  6. Mamma Mia (3:30)
  7. Fernando (4:10)
  8. Dancing Queen (3:49)
  9. Money Money Money (3:04)
  10. Knowing Me Knowing You (4:02)
  11. The Name of the Game (3:57)
  12. Take a Chance on Me (4:05)
  13. Summer Night City (3:28)
  14. Chiquitita (5:21)
  15. Does Your Mother Know (3:13)
  16. Voulez-Vous (5:08)
  17. Gimme Gimme Gimme (A Man After Midnight) (4:48)
  18. I Have a Dream (4:40)
  19. The Winner Takes It All (4:52)
  20. Super Trouper (4:10)
  21. One of Us (3:55)
  22. The Day Before You Came (5:48)
  23. Under Attack (3:43)
avatar van dazzler
Vreemd dat deze allereerste, volledige carrière overschouwende,
dubbele verzamelaar nog niet op MuMe stond ... Ik voegde hem toe.

Toen bleek dat Abba in 1982 nier verder meer zou komen
dan de twee singles The Day before You Came en Under Attack,
lag er met de kerstdagen meteen een 23 track verzamelaar klaar.

Heel mooie hoes en ook de beide binnenhoezen tonen
4 grote bandfoto's uit de verschillende fases uit hun carrière.
Abba bracht klassepop ... een mooie herinnering op vinyl.

avatar van gaucho
Ik heb 'm ook nog liggen, zowel op LP als op CD (al is hij niet meer als zodanig verkrijgbaar, geloof ik).

Later ingehaald door uitgebreidere dubbele compliaties op CD, maar in feite is dit een prima verzamelaar, met bijna alle singles die er toe doen.
Dat Honey honey en Head over heels er niet op staan, vond ik destijds geen probleem, maar ik miste destijds wel mijn favoriete Abba-nummer Eagle. Maar die schade heb ik natuurlijk al lang en breed ingehaald.

Prachtige hoes ook inderdaad.

avatar van dazzler
Ik bedacht mij plots ... de titel van deze verzamelaar ...

The Singles ... De Alleenstaanden.
Aan het eind van het verhaal waren beide koppels weer gescheiden.

Zit wat in ...

avatar van Pinsnider
Ha! Wat een lollige gedachtengang!!
Maar toch denk ik dat de platenmaatschappij nog dat dat het echt om de liedjessingles ging, gezien de ondertitel "the first ten years". Ze dachten toen ws dat er nog minstens tien jaar bij aan zouden worden geknoopt..??

Heerlijke verzamelaar trouwens. Lekker compact en compleet vergeleken met latere compilaties.

Ongekend succesvol en veel leed achter de soms heel frivole liedjes, met een enorm sterk slot ( de laatste 7 nummers ).

avatar van Casino Boogie
Als tiener dit album talloze keren beluisterd op de bandrecorder van mijn ouders die op zolder stond, wat een waanzinnige verzamelaar. Later nog eens op 2CD gekocht. Slechts 1 klein minpuntje; Eagle staat er niet op. En nooit geweten dat de kortere versie van The Name Of The Game op dit album een US promo was.

Wat mij betreft een zo goed als complete verzamelaar van het betere werk van deze iconische groep. Misschien ondanks hun enorme populariteit en succes vanuit een artistiek oogpunt een van de meest onderschatte musici.
Abba goed of leuk vinden roept niet voor niets vaak de reactie op dat het nu eenmaal een leuke "guilty pleasure" is.
Snobistisch gewauwel dat helaas veel vaker kan worden waargenomen in de popmuziek en zo'n beetje van alle tijden is......

Draakje1968 schreef:

Iedereen die hier vóór jou heeft gepost, is juist positief. Er valt geen snob te bekennen, wel een zuurpruim.

dix schreef:

Is het uw hobby om iemand zonder enige aanleiding te beledigen?
Nergens stel ik dat er hier, binnen deze groep op een snobistische wijze is gereageerd. Refereer slechts aan het snobisme in de popmuziek in het algemeen en dergelijke reacties op Abba. Heb ze vanaf mijn jeugd in de jaren 70 tot heden maar al te vaak gehoord.

avatar van Pinsnider
...eens, maar op het gebied van Abba merk ik ook een -zeer positieve en welkome- kentering. Ondertussen wordt het vakmanschap steeds breder erkend, lijkt het, en worden fans veel minder meewarig aangekeken. Of ik trek me er zelf steeds minder van aan, dat kan natuurlijk ook hahahaha. Wanneer komen die nieuwe liedjes nou????

Pinsnider schreef:

Misschien is het meer waardering doordat een generatie nostalgisch terugkijkt? Voor mij geldt dit voor een deel zeker........Ja die nieuwe liedjes, laten inderdaad erg lang op zich wachten. Oh, en wat zogenaamde meewarige reacties of wat dan ook betreft, lekker lange neus maken. Niemand luistert immers met jouw oren.

Draakje1968 schreef:

Is het uw hobby om iemand zonder enige aanleiding te beledigen?

De aanleiding staat er toch direct voor? Een belediging is het niet, gewoon een duiding. Wellicht zijn het de omstandigheden die je wat knorrig maakten? Maandagochtend, regen... Overigens is iedere ABBA verzamelaar zonder Eagle een matige verzamelaar.

avatar van Arrie
Draakje1968 schreef:

Misschien is het meer waardering doordat een generatie nostalgisch terugkijkt?

ABBA is ook populair onder de jeugd. Waarschijnlijk mede dankzij de recente films.

dix schreef:

Geen enkele aanleiding voor en wel degelijk een belediging.Het is ook niet aan u om mijn gevoel te duiden, laat staan te verklaren waar dat eventueel op gebaseerd zou kunnen zijn.

Arrie schreef:

En Nick en Simon?

Draakje1968 schreef:

Ha ha en andermans ongelezen mening zet je alvast als snobistisch gewauwel weg. Koekje van eigen deeg, moeilijk kauwen

avatar van Pinsnider
Hee, die laatste opmerking kende ik niet. Die is mooi!! En inderdaad. De jeugd loopt er mee weg. Mooi man. Net zoals dat ik ineens van de jongste de oudste bezoeker van platenzaken ben geworden. En eagle... inderdaad...

dix schreef:

Maar het is goed hoor. Indien u plezier haalt uit deze wijze van communiceren.......Het zijn nu eenmaal de Facebook tijden waarin fatsoen en nuance niet meer veel er toe lijken te doen.........

Draakje1968 schreef:

Een algemene verwijzing naar snoblisten (wie de schoen past.....) en een persoonlijke belediging zijn verschillende dingen. Het ging daarbij ook niet om ongelezen meningen, maar om wat ik zelf heb waargenomen in de loop van 4 decennia.

Het moet over de plaat gaan en nergens anders over. Waterloo was mijn eerste singeltje. Daags na het ESF gekocht, ik meen zelfs bij de Vivo. Sympathie voor de Zweedse vier heb ik altijd wel gehouden maar op deze verzamelaar kom je zeker wel wat kitsch tegen hoor. Fernando, Chiquitita... Gek genoeg zijn de nummers die ze in blessuretijd gemaakt hebben de allerbeste met The Day Before You Came als eenzaam hoogtepunt.

Dan nog even off-topic:
Facebook is al weer uit heb ik begrepen. Mijn account opzeggen hoefde niet want ik had er nooit een.

avatar van Pinsnider
Goed, nu we dit in harmonie hebben afgekaart, kunnen we nu dan doorgaan met rehabilitatie voor Roxette en Ace of Base, gekoppeld aan hernieuwde aandacht voor The Ark (waar Måneskin toch wel erg veel boter vandaan heeft gehaald)??
On: The Day Before You Came als eenzaam hoogtepunt....hmmmm...kwalitatief misschien wel... Maar ik ga dan toch cliche voor de Winner Takes it All, met The Visitors als dark horse....

Dan nog even off-topic:

Ach weet je, ik beschouw mezelf niet zozeer als fan.....vind het gewoon leuke en mooie composities die op een heel aangename manier worden gebracht. Sommige zijn zelfs wonderschoon, al is het maar mooi van kitscherigheid (lol). In ieder geval betrap ik me er op dat ik, zeker voor mijn doen, bijzonder mild naar Abba kijk. Overigens, ergens wel komisch, vind ik nu uitgerekend "Waterloo" een wat flauw nummer.

Draakje1968 schreef:
... die op een heel aangename manier worden gebracht.

Ja die blonde was zeker wel een stoot

Ja die blonde was zeker wel een stoot

Beide dames riepen en roepen bij mij meer appetijtelijke associaties op dan een bord met Zeeuwse mosselen of sushi.
Of zoals mijn oom in zijn stoute jaren zei; beter uitgeput van 2 mokkels van 18 dan van een verhuizing.
En nu terug naar de muziek alvorens Me#too en de "woke" beweging gaan steigeren......