Jacula - In Cauda Semper Stat Venenum (2001)

Italiƫ
Label: Black Widow

1. Ajtus (4:06)
  2. Magister Dixit (10:30)
  3. Triumphatus Sad (3:35)
  4. Veneficium (2:21)
  5. Initiatjo (6:49)
  6. In Cauda Semper Stat Venenum (10:05)
avatar van Metalhead99
Wauw, dat er anno 1969 al zo geëxperimenteerd werd met het mengen van verschillende soorten muziek en verschillende genres. Rock is eigenlijk niet echt een genre waarmee deze plaat te omschrijven valt. Het is wel rock, maar dusdanig vermengt met andere stijlen dat het moeilijk uit te leggen is wat deze plaat nou is. Vooral de orgelmuziek vond ik best origineel en verassend gevonden. Dit is echt een plaat die gewoon geluisterd moet worden, want hij is gewoon moeilijk te omschrijven.

avatar van trebremmit
Er bestaan twijfels of dit album wel uit 1969 komt, er is nooit een originele versie uit die tijd gevonden. Deze versie van het label Black Widow komt in ieder geval uit 2001, het label is ook pas in 1990 opgericht.
Ik heb het jaartal daarom aangepast.

avatar van Edwynn
Op zich vind ik het macabere element wel geslaagd, maar door de bank genomen vind ik dat het allemaal te vaak veel te lang aansleept. Heel even wordt je blij gemaakt met wat powerchords en daarna schakelen deze onheilsprofeten weer over op stevig echoënde kerkorgels. Als experiment bewonderenswaardig, maar qua uitwerking vind ik het wat doelloos.

Op de versie uit 2001, valt te lezen dat het tussen 66 en 69 is geschreven en in 69 is opgenomen. Op discogs vind ik geen versies die ook in 1969 zijn uitgebracht. Als dit echt uit 1969 komt, dan was het destijds (bij vlagen) de heavieste band ooit.

Edit: Dit artikel meldt dat het in 1969 is verschenen op het Gnome records label. Slechts 310 exemplaren die dus nooit in de winkel zijn beland. Vreemd verhaal. Kan duiden op een publiciteitsstunt.