Wigwam - Hard N' Horny (1969)

Finland
Jazz / Rock
Label: Love

1. 633 Jesu Fåglar (0:08)
  2. Pidän Sinusta (5:38)
  3. En Aio Paeta (3:02)
  4. Neron Muistolle; Hyvää Yötä (3:10)
  5. Guardian Angel, the Future (4:58)
  6. No Pens, Ei Karsinoita (4:54)
  7. Henry's ...Mountain Range Or Thereabouts (3:11)
  8. ...Geographical and Astronomical Mistakes (2:01)
  9. ...Highway Code (2:53)
  10. ...Ghastly and Diabolical Mistakes (1:17)
  11. ...Canceled Holiday Plans (1:38)
  12. ...Concentration Camp Brochure (2:57)
  13. ...Ears, Eyes, Girlfriend and Feet (1:33)
  14. ...Hard and Horny All-Niter (1:11)
  15. ...Milk Round in the Morning (2:33)
  16. Luulosairas * (4:08)
Mssr Renard
Wigwam was een Finse psychedelische jazzrockband, in die zin dat ze psychrock en jazzrock mengden.
De muziek is zelf is erg onderhoudend, en nog opgenomen als kwintet, dus met gitarist Nikke Nikamo. Verder bestaat de band uit Jim Pembroke (zang, piano), Jukka Gustavson (zang, piano en orgel), Mats Huldén (basigitaar) en Ronnie Österberg (drums). De nadruk ligt vooral op late jaren zestig psychrock, met teksten in zowel het engels als het fins. Echt heel spannend is het hier nog niet, maar het samenspel is in orde. Voor zo een low-budgetplaat klinkt het allemaal helemaal prima. De band zou zich later ontpoppen als progressive/jazzrockband van formaat.

Van de eerste plaat waren eerst zo'n 400 exemplaren gedrukt en allemaal handgetekend. Wat betekent dat er geen enkele hoes hetzelfde is. Hier wat voorbeelden: Hard N'Horny Cover Gallery - wigwam.fi

Deze plaat van Wigwam is toch vooral blues en jazz georiënteerd. Wel heerlijk Hammond spel. Maar niet alle nummers zijn helaas even sterk. Ik moet ook vaak aan Focus denken. En de nummers gaan toch eigenlijk ook best alle kanten op als ik hem nu weer zo luister. Blues, jazz, symfo, experimenteel met gesproken woord. Eigenlijk toch best wel leuk.

ik vind alleen Nuclear Nightclub een sterk album