Brother Ali is een van de weinige rappers die de gave heeft om elk woord dat hij uitspreekt overtuigend en realistisch te laten klinken. En dan wordt hij ook nog eens immer bijgestaan door Ant, de eigenlijk altijd sterke producer van Atmosphere. Hoewel The Truth Is Here slechts negen nummers telt en daarom gezien kan worden als een opwarmertje voor Ali’s nieuwe reguliere plaat (gepland voor volgend jaar), is het een EP die we absoluut niet zomaar langs ons heen mogen laten gaan.
Waarom? Vrij simpel: allebei de in de intro genoemde ingrediënten zijn op elk nummer aanwezig. Ali rapt met de hem kenmerkende passie en Ant laat zien dat hij, hoewel het experimentele When Life Gives You Lemons, You Paint That Shit Gold misschien anders doet vermoeden, ook gewoon nog de krachtige en rijke beats kan maken waar hij om bekendstaat.
Ofschoon het buiten kijf staat dat deze twee factoren garant staan voor kwaliteit, dreigt er wel het risico van een gebrek aan originaliteit: er zijn immers al twee volwaardige Ali-albums gemaakt volgens deze beproefde combinatie; wat voegt een EP dan nog toe? Gek genoeg tamelijk veel. Binnen de grenzen van het bekende wordt er namelijk constant naar iets nieuws gezocht op The Truth Is Here. Zo laat Ali zich in Good Lord heerlijk openhartig uit over zijn religie en geeft hij een prachtige schets van wat religie voor hem betekent – zonder ijzersterke quotables, maar met heel veel gevoel een ritmisch gezongen refrein (met de alles samenvattende regel “the good Lord made me what I am”). Met een zorgeloos en puur pianoriedeltje legt Ant het perfecte muzikale fundament voor dit ontroerende en bovenal goudeerlijke eerbetoon aan religie.
De piano wordt totaal anders gebruikt op Philistine David, waar Ant de oude sound van Dr. Dre doet herleven door middel van een frivool pianotoontje, een extreem prominente baslaag en wat subtiele, kleine variaties op de achtergrond. Ali doet overigens niet wat er meestal gebeurt als er dergelijke dikke beats in het spel zijn: zijn raps focussen zich weliswaar wel op armoede, maar geven een zo oprecht en eerlijk mogelijk beeld van de situatie in plaats van een idealisatie of voorspelbare opscheppraat. “I don’t wanna die tonight, but I can’t live another day like this,” is een regel die de kern van de tekst perfect samenvat. Wederom is het gevoel dat in de stem van de agressief rappende Ali zit indrukwekkend, en het zorgt ervoor dat je hem als luisteraar bij elk woord dat hij zegt over zijn economisch gezien niet al te florissante jaren voor honderd procent gelooft.
Op deze manier kan elke track wel nader beschreven worden, omdat er inhoudelijk en muzikaal constant genoeg te beleven valt. Elk nummer heeft iets volledig eigens, zonder pretentieus of gekunsteld te worden; de autobiografische aanpak van Ali gekoppeld aan zijn immense charisma en kracht als rapper zorgt ervoor dat hij altijd een genot vormt om naar te luisteren, terwijl Ant aantoont een van de betere en meest consistente producers van tegenwoordig te zijn door allerlei nieuwe wegen in te slaan binnen het door hem al eerder afgebakende gebied. Religie, armoede, het leven zelf: het is allemaal al eerder besproken door Ali, maar toch klinkt het nergens zoals vroeger. Hetzelfde geldt voor wat Ant doet met de piano, gitaar, synthesizer of welk instrument dan ook: geen beat is repetitief, en toch voelt het vertrouwd aan. Het levert een verzameling lekkere tracks op. Dat is dan ook meteen het nadeel van The Truth Is Here: het totaal is niets meer dan de som der delen, en bovendien zijn er sowieso niet bijster veel delen. De EP telt slechts negen tracks, die samen geen strak geheel vormen – de tracklist voelt zelfs lichtelijk willekeurig aan. Conclusie: de EP is een allicht wat te korte en niet bijzonder doordachte verzameling nieuw materiaal. Maar boven alles is het een verzameling bijzonder sterk nieuw materiaal.
Hiphopleeft