Kevin Ayers - The BBC Sessions 1970-1976 (2005)

Label: Hux

1. Clarence in Wonderland (4:52)
  2. Stop This Train (5:47)
  3. Why Are We Sleeping? (8:53)
  4. The Hat Song (3:15)
  5. Gemini Chile (3:15)
  6. Lady Rachel (6:22)
  7. Shooting at the Moon (3:16)
  8. Derby Day (3:07)
  9. The Interview (0:59)
  10. Murder in the Air (11:41)
  11. Lunatic's Lament (4:28)
  12. The Oyster & the Flying Fish (3:03)
  13. Butterfly Dance (3:38)
  14. Whatevershebringswesing (7:46)
  15. Falling in Love Again (3:30)
  16. Queen Thing (0:54)
  17. Interview (5:19)
  18. O Wot a Dream (2:44)
  19. Shouting in a Bucket Blues (3:47)
  20. Another Whimsical Song (0:26)
  21. Lady Rachel (3:53)
  22. Stop This Train (6:11)
  23. Didn't Feel Lonely Till I Thought of You (4:38)
  24. Stranger in Blue Suede Shoes (3:39)
  25. Mr. Cool (3:02)
  26. Love's Gonna Turn You Round (4:45)
  27. Star (4:41)
  28. Ballad of Mr. Snake (2:22)
Deze dubbelaar geeft een prima overzicht van de opnamen die Ayers maakte voor de BBC. Het overzicht is niet compleet, daarvoor zul je toch echt meer albums voor aan moeten schaffen. De kwaliteit van de opnamen is erg wisselend, van matig (Lunatic's Lament) tot zeer goed (vrijwel de hele tweede disc). Toch is geluidskwaliteit niet waar het om draait (zeker niet bij Ayers), het gaat om de muziek en die is geweldig!
In het oude werk wordt het experiment niet geschuwd, maar het piep-knor gehalte neemt nergens de overhand (zoals op het album Shooting at the moon). Het arrangement van The Hat Song biedt Lol Coxhill de gelegenheid om de meest waanzinnige geluiden uit zijn saxofoon te toveren.
De eerste sessie met zijn band The Whole World (tracks 5-7) is van hoog niveau, de tweede (tracks 8-11) is minder consistent. Murder in the Air begint hypnotisch met het nummer We did it again, het tweede deel bevat leuke vocale improvisaties van Oldfield, Coxhill en Bedford. Hierrna volgt een prima sessie met Archie Legitt.
De songs op disk twee zijn allemaal wat meer gestructureerder en mooi uitgewerkt met arrangementen die soms erg afwijken van het origineel.
Al met al een prachtige aanvulling op de reguliere albums van Kevin Ayers.

avatar van Ducoz
Als je de Harvest-years box koopt dan heb je in principe al deze tracks ook, die zijn toegevoegd aan de reguliere albums als bonustracks.
Die versie van 'Why Are We Sleeping' is bijvoorbeeld prachtig, de manier hoe de drums en bas samenwerken en klinken

Toch is dit niet helemaal compleet.
Zo zijn er nog wat BBC tracks die hier niet op zijn verschenen, en toch bij de BBC zijn gespeeld in de periode van '70-'76.
Zo mis je bijvoorbeeld 'Observations' en 'Farwell Again' (beide, naast wat andere BBC tracks op Sweet Deceiver wel aanwezig). Ook is 'Blue' niet aanwezig, staat naast een 8 tal andere BBC recordings wel op Yes we have No Mañanas. Zo missen er een een x aantal nummers, maar toch is dit een zeer fraaie collectie aan live recordings.