The Future Sound of London - Environments II (2008)

Electronic
Label: fsoldigital.com

1. Viewed from Above (2:34)
  2. Glacier (Part 1) (8:56)
  3. Serengeti (4:32)
  4. Colour Blind (3:35)
  5. A Corner (3:29)
  6. Newfoundland (2:04)
  7. North Arctic (3:19)
  8. Factories and Assembly (5:04)
  9. Ice Formed (4:17)
  10. Small Town (3:14)
  11. Nearly Home (3:38)
  12. Boca Manu (2:22)
  13. Journey to the Centre (3:41)
  14. Glacier (Part 2) (6:22)
Tyn
FSOL is een van mijn all-time-favourite bands. Objectief ben ik misschien niet, maar altijd kritisch. Na alle archive albums 1-4 en Environments I, wat ik allemaal een beetje half-bakken-materiaal vond, is dit eindelijk weer eens een degelijk FSOL-album. En met een degelijk FSOL album bedoel ik een album wat in de buurt komt van het niveau van de wonderschone uitgebreide soundscapes zoals dit duo ten gehore bracht op de albums "Lifeforms" "ISDN" en "Dead Cities".

FSOL laat op deze plaat een warm, maar ook beetje desolaat geluid horen. Het theme doet me denken aan Antarctica, de schoonheid en de leegte. Er staan ook een paar verassende tracks op met beats en of percussie, die een beetje spanning bijdragen en dit album compleet maken. Al met al een sterk album van FSOL!

avatar van John Doe
Dit klinkt voor mij ook wat degelijker uiteengezet dan de vorige Environments (hoewel ik dat wel ook een prettige plaat vind). De nummers zijn hier ook letterlijk afgebakend in plaats van één lange mix van kleine geluidsexperimenten. Als je hier naar de titels kijkt kun je misschien al raden dat The Future Sound op deze plaat wat beelden wil oproepen van ijzige gebieden. Dat lukt wel goed. Soms is het vrij cinematische ambient -waar ik op z'n tijd erg van hou- bijvoorbeeld het nummer North Arctic. En dat wordt dan gevolgd door een lekkere beat met Factories and Assembly. Goed voor de afwisseling. De sfeer is over de hele plaat lekker ruimtelijk en vredig en het ligt zoals Tyn zegt in het verlengde van hun oude werk. Een paar keer luisteren voor een stem nog en dat zal ik met plezier doen.

avatar van John Doe
Ja, blijft een heerlijk album. Alleen totaal niet vernieuwend, wat eigenlijk heel gek is. De oude fans lijken er echter niet meer in te geloven aan het aantal stemmen te zien.

Tyn
John Doe schreef:
Ja, blijft een heerlijk album. Alleen totaal niet vernieuwend, wat eigenlijk heel gek is. |

Zo gek is dat niet. Ik begreep van een forum dat dit een plaat is die heel lang half af op de plank heeft gestaan. Vervolgens is de plaat afgemaakt maar het was veel oud materiaal volgens mij.

dat verklaart ja