The Cosmic Jokers - Gilles Zeitschiff (1974)

West-Duitsland
Electronic
Label: Ohr

1. Tim Bleibt bei Uns (7:06)
  2. Downtown (2:42)
  3. Lord Krishna (1:23)
  4. Powerdrive (1:40)
  5. Bei Tim (1:50)
  6. Right Hand Lover (1:33)
  7. Cosmic Courier Bon Chance (3:00)
  8. Swiss-High-Lands (1:19)
  9. Der Magier (2:45)
  10. The Electronic Scene (3:38)
  11. Electronic Rock Zeitalter (11:09)
  12. So Beautiful (3:51)
  13. The Queen of Sunshine (3:22)
  14. Meine Kosmische Musik (1:48)
avatar van Gerards Dream
Het blijft hoe vreemd het verhaal ook is een grappige set albums wat onder de naam The Cosmic Jokers is uitgekomen. Heel even in het kort het verhaal. Nadat onder andere de heren Manuel Göttsching, Klaus Schulze en Harald Grosskopf de studio hadden verlaten voor een opname van een album onder de naam Ash Ra Tempel ging producer Rolf-Ulrich Kaiser aan de haal met het materiaal wat de plaat niet had gehaald of wel en bracht dit uit onder de naam The Cosmic Jokers.

Op dit deel zijn twee muzikale verhalen te horen. Van track 1 tot en met 7 ishet verhaal te beluisteren van Mr. Energy en van track 8 tot het einde van het album gaat het verhaal over Silver Channels.

En dan de muziek. Het album begint met de track Tim Bleibt bei Uns wat een duidelijke verwijzing is naar het album Seven Up van Ash Ra Tempel waarop Timothy Leary te horen was. Nadat het album begonnen is worden de namen genoemd van Klaus Schulze, Tangerine Dream en Ash Ra Tempel. Daarna volgt een verhaal over de aanhouding van Timothy Leary op behoolijk bizare muziek. Dit alles wordt vertelt door Gille Lettman in het Duits en geeft een mooi beeld over het ontstaan van de "Krautrock." Na de eerste track volgt een collage van muziek van Ash Ra Tempel aangevuld met andere klanken. Het boeiende hierbij is dat hier en daar duidelijk is te horen hoe Klaus Schulze bezig is op zijn orgel wat al in de richting zit van Irlicht.

Het tweede deel van het album begint in een vreemd duister sfeertje. Het doet mij althans aan de andere kant van de dampkring belanden. Gevoelsmatig kom ik in een kosmisch pretpark terecht. Heerlijk zweven op geluiden uit het orgel en andere electronica. Af en toe zijn wat mededelingen te horen om het toch nog een beetje aards te houden. Verder ben ik aan het zweven en zweven tot dat ik een ons weeg, wat in de ruimte niets uitmaakt. De muziek die hierbij gebruikt is toont grote overeenkomsten met het album Schwingungen. Zonder een jointje in mijn omgeving kom ik alleen al door de muziek in trance.

Als het album dan na een goede 47 minuten stopt na een verhaal over de liefde, volgen opnieuw de namen van Klaus Schulze, Tangerine Dream en Ash Ra Tempel waardoor een einde komt aan een bizarre trip wat dit album in wezen is. Kortom: Rolf Ulrich Kaiser kon prima met een schaar omgaan.