Smoke - Risin' (1976)

8. I Can Feel Your Love
  9. Don't Take Your Love
  10. Make Believe
avatar van Angelo
Smoke? Smoke? Smoke? Neen, tot voor kort kende ik geen groep met de naam Smoke. Toch vond ik de hoesfoto wel uitnodigend, en besloot dus dit album maar eens een luisterbeurt te geven. Dit kwartet bestaat uit Larry Brown, Arthur Malone, Melvin Manning en Ernest Malone, en onder de naam ‘Smoke’ brachten ze in 1976 hun eerste en tot op heden enige album uit. Alle teksten werden voorzien door Elmer Overton, met uitzondering van het laatste nummer; die werd geschreven door Eugene Smiley. Voor de rest is er barweinig bekend over deze groep. Wel weet ik dat de originele LP een veel gezocht item is, en dat ‘ie vaak rond de $ 200,00 (en soms meer) opbrengt.
Het album schijnt in 2001 op CD uitgebracht te zijn in Japan, maar ook deze uitgave is al jaren out of print en brengt ondertussen een fortuin op. En zeg nou zelf… als dit zo’n veel gezocht album is, dan wil je toch wel weten wat er zo bijzonder aan is? Het eerste wat opvalt aan dit album is één van de zangers. Soms lijkt het alsof één zanger een stem van een dame heeft. Sterker nog, misschien zingt er wel een dame mee op sommige nummers (‘Rainy night’ of op ‘Have I really lost you’ bijvoorbeeld), maar kreeg deze geen credits. Of misschien is het dan toch de leadzanger die als man zijnde een bijzondere en opmerkelijke stem heeft. Ik vrees dat ik daar niet achter zal komen.
Voor de rest komt er veel aan bod bij dit album. Redelijk funky nummers, melancholieke ballads en soulnummers met een warme sfeer. Het klinkt niet verkeerd, maar het is nergens exceptioneel goed. De samenzang, de instrumentatie en arrangementen; het is allemaal prima maar heeft nergens dat beetje extra. Ik merk wel dat me dit album nu een stuk beter bevalt dan de eerste paar keren.