John Edwards - John Edwards (1972)

Soul
Label: Aware

1. Stop This Merry-Go-Round (2:58)
  2. Spread the News (2:29)
  3. Careful Man (2:33)
  4. Claim Jumpin (2:25)
  5. I'll Be Your Puppet (3:25)
  6. You Were Made for Love (3:14)
  7. Messing Up a Good Thing (2:56)
  8. It's a Groove (3:00)
  9. Exercise My Love (5:05)
avatar van Angelo
Ik vind John Edwards echt zo’n ge-wel-di-ge soulzanger. Helaas onbekend, maar daarom zeker niet minder mooi. Er hebben veel bekende zangers dan wel tekstschrijvers hun steentje bijgedragen op dit album. Zo is ‘Stop this merry-go-round’, ‘I’ll be your puppet’ en ‘Claim jumpin’ (mede)geschreven door Sam Dees, werd ‘Careful man’ geschreven door Jimmy Lewis, ‘You were made for loving me’ door Floyd Smith en ‘It’s a groove’ door Linda en Bobby Womack. Een echt pareltje zoals op zijn tweede album staat (‘You, trouble and me’) heb ik hier ook op gevonden en dat is de deep soul ballad ‘It’s a groove’, wat een prachtig nummer. “Diepere” soul dan dat kom je niet vaak tegen, echt een meesterlijk nummer! Het repertoire is soms strak en soms losjes maar het is altijd lekker soulvol. De drie nummers van de hand van Sam Dees zijn ook mijn favoriete nummers, vooral ‘Claim jumpin’ met het lekkere achtergrondkoortje is retestrak, terwijl ‘I’ll be your puppet’ juist weer heerlijk relaxed is. Eigenlijk zijn alle nummers aangenaam al vind ik ‘Messing up a good thing’ het enige mindere nummer op dit album. Jammer dat zijn twee solo-albums onopgemerkt aan het publiek voorbij gingen. Hij zou in 1977 meer succes krijgen toen hij deel uit ging maken van The Spinners. Al met al zeker de moeite waard.