De Strangers - Te Pakke of Te Late (1979)

Belgiƫ
Pop / Roots
Label: Dureco

1. Oeweddetgat (2:26)
  2. Kerngezond (3:26)
  3. Veur Aa (3:23)
  4. Melksjoekkelat Me Neutjes (3:01)
  5. Mager Mor Kapot (3:42)
  6. 't Jaar van 't Kind (4:34)
  7. Bij de Rijkswacht (3:34)
  8. Alle Loeie (3:24)
  9. Moeder (3:18)
  10. Rije in e Karreke (3:29)
  11. 'k Zen den Tofste (3:31)
  12. Danke Menselief (3:58)
Pieter Paal
Ik kan mij van De Strangers alleen 'Melksjoekkelat mè neutjes', dus de Vlaamse versie van 'Lay your love on me' van Racey en 'Bij de Rijkswacht' de Nederlandstalige versie van 'In het navy' van Village People' herinneren. Ik wist toen niet eens dat deze grappenmakers voor die tijd al zoveel jaren bestonden.

Vader Abraham deed toen ook zoiets met 'You're the one that I want' van John Travolta en Olivia Newton-John ('Nee, daar trappen we niet in') en 'Gypsies, tramps and thieves' van Cher' ('Bier, bier, Smurfenbier'), LOL!

avatar van LucM
The Strangers bestaan al sinds de jaren '50 en hun specialiteit is bekende nummers voorzien van humoristische teksten in Antwerps dialect. In Vlaanderen hebben ze daarmee tientallen hits gescoord waaronder "Bij de Rijkswacht".

avatar van metalfist
Ik vermoed dat het concept van De Strangers de meesten wel bekend is. Populaire nummers (vaak Songfestival nummers, maar gewoon ook hedendaagse hits) krijgen een Antwerpse tekst en that's it in een notendop. Belangrijk detail is wel dat het geen rechtstreekse vertalingen zijn - mijn geheugen moet me serieus in de steek laten als Born to be Alive van Patrick Hernandez effectief over diëten gaat - maar gewoon teksten met een kwinkslag met af en toe zelfs eigen composities. Soms met een maatschappelijke insteek (Kerngezond: over de opkomst van kernenergie), soms gewoon onroerend (Moeder: een ode aan ieders moeder) en al even vaak gewoon humoristisch. Het zijn die nummers die het bij mij het beste doen. Bij de Rijkswacht is het bekendste nummer van de plaat (en is sowieso denk ik wel één van de meest gekende nummers van dit Antwerps collectief), maar nummers zoals Oeweddetgat (over de standaard vraag wanneer je terug van vakantie komt: hoe is het geweest?) en Rije in e Karreke (over Gerarreke die de gevolgen ondervind van de stijgende benzineprijzen) moeten hier niet voor onderdoen. Er wordt afgesloten met Danke Menselief waarin iedereen wel de tonen van Thank You for the Music van ABBA zal herkennen. Een groep die wel vaker voor inspiratie bracht bij De Strangers, maar het is vooral leuk hoe ze de song hun eigen maken. De essentie blijft hier ongeveer hetzelfde, De Strangers danken hun publiek voor de afgelopen jaren, waardoor je zou denken dat dit een nakend afscheid was. Niets was minder waar, want ze brachten nog tot 1991 elk jaar een plaat uit.