Luther Ingram - If Loving You Is Wrong (I Don't Want to Be Right) (1972)

Soul
Label: Koko

1. If Loving You Is Wrong (I Don't Want to Be Right) (3:55)
  2. I'll Be Your Shelter (In Time of Storm) (3:20)
  3. Always (4:29)
  4. Dying and Crying (3:49)
  5. Help Me Love (3:48)
  6. I'm Trying to Sing a Message to You (4:20)
  7. I Remember (3:21)
  8. I'll Love You Until the End (5:20)
  9. Love Ain't Gonna Run Me Away (4:59)
  10. I Can't Stop (3:13)
avatar van Angelo
Alleen vanwege If Loving You Is Wrong (I Don’t Want to Be Right), het nummer, zou ik haast zeggen dat dit gelijknamige album bij iedere soulliefhebber een beluistering verdient, en dan heb ik nog niet eens vermeld hoe mooi de overige nummers zijn. Dat Luther Ingram echt (veel) meer verdiende dan slechts één hit, staat met dit album buiten kijf. Acht van de tien nummers zijn gewoon fantastisch. Het mooie is vooral dat daar bijzonder weinig voor nodig is. Goed uitgekozen nummers en de stem van Ingram is al voldoende. De muziek van Luther Ingram bestaat dan ook veelal uit "slechts" gewone, standaard soul. Zonder fratsen, randjes of invloeden van andere genres. Gewone soul, en niet meer dan dat. Het veel gecoverde titelnummer is te beschouwen als een klassieker in zijn soort, maar er zijn meer nummers te vinden die diezelfde potentie hadden. Zo gaan de twee ballads I’m Trying to Sing a Message to You en het mid-tempo Always, maar vooral Dying and Crying, door merg en been. Zo mooi zijn ze! Ingram wist zijn ballads zeker met overtuiging te brengen. Tussen deze “zware” nummers, zijn de vrolijkere en vlottere nummers echter een zeer welkome afwisseling. Vooral het liefdesliedje I Remember en het opbeurende I’ll Be Your Shelter (In Time of Storm) hebben de luisteraar een ontzettend leuke en frisse sound te bieden. Ondanks deze prachtige vondsten, blijft het titelnummer 't meest bijzonder. Magisch. Het nummer ademt soul. Wel treurig dat bijna niemand de moeite neemt om z'n albums te beluisteren.