Ebia - Hunter of Worlds (2008)

1 stem

Duitsland
Electronic
Label: SynGate

1. Galactic Request (6:13)
  2. Hunter of Worlds (6:15)
  3. Passing Tripoint Station (6:14)
  4. Solar Eclipse [Dub Mix] (7:17)
  5. Voyager in Night (6:18)
  6. Invader (6:50)
  7. Brothers of Earth (5:52)
  8. Cosmic Flight [Remix] (6:04)
  9. Gates of Chaos (7:23)
  10. Faded Sun (6:43)
chrismusic
mooie hoes!

avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
Ebia is de schuilnaam voor de Duitser Jörg Bialinska die voornamelijk melodieuze, sequence-georiënteerde synthesizermuziek maakt en daarbij erg beïnvloedt is door de jaren '80.
Deze jaren '80 heeft o.a. ook de Italo Disco-sound opgeleverd en daar is weer de synthdance-stroming uit voortgekomen wat gezorgd heeft voor de voornaamste groepen binnen dit genre, nl. Cyber People, Hypnosis, Koto, Proxyon, Rygar, Syntech en natuurlijk de godfather van de synthdance nl. Laserdance.
Het album Hunter of Worlds is Ebia's eenmalige ode tot de synthdance (de overige albums van Ebia schijnen anders te klinken) en is dan ook geïnspireerd op de club-sound uit de jaren '80 zoals gespeeld door bovenstaande groepen.

Hunter of Worlds is een leuk album en duidelijk hoorbaar is het plezier wat Jörg Bialinska erin had toen hij dit album maakte. Het is een puur en eerlijk album wat in dit geval dus nergens origineel klinkt, maar lekker wegluistert. Niets meer en niets minder.
En in dat laatste schuilt dan ook een beetje het probleem. Productie-technisch staat het album als een huis, maar om de één of andere reden heeft Jörg ondanks zijn goede bedoelingen er niet voor gezorgd dat de nummers blijven hangen.
Ja, er zit een hoop energie in en het klinkt allemaal erg opzwepend, maar de kracht moet i.m.o. toch uit de melodieën / thema's komen en laat ik deze nou niet echt imponerend vinden.

Ebia is echt niet de enige die synthdance nieuw leven heeft ingeblazen. Maar je moet wel van goede huize komen, wil je met een forse en energieke plaat aan komen zetten die ook nog eens over praktisch de gehele linie blijft hangen.
Wat dat betreft moet het genre je in het bloed zitten, wil je er mee weg komen. Zo hebben bijvoorbeeld Michiel van der Kuy (één van de aartsvaders achter Laserdance) en Rob van Eijk het project Rygar nieuw leven ingeblazen en het album Rygar - Modulation (2012) afgeleverd. Dáárop kan je horen hoe synthdance tegenwoordig moet klinken om boven de massa uit te steken.
Helaas doet Hunter of Worlds dat dus niet, wat erg jammer is, aangezien de potentie er zeker is.
Volgende keer beter?