Camera Obscura - My Maudlin Career (2009)

Label: 4AD

1. French Navy (3:19)
  2. The Sweetest Thing (4:23)
  3. You Told a Lie (3:45)
  4. Away with Murder (4:08)
  5. Swans (4:09)
  6. James (3:50)
  7. Careless Love (4:35)
  8. My Maudlin Career (4:19)
  9. Forests and Sands (4:16)
  10. Other Towns and Cities (3:59)
  11. Honey in the Sun (5:45)
avatar van Bart
Vandaag is dit album gelekt. Ik ben zó benieuwd naar de kwaliteit van deze plaat. Eerdere albums kon ik erg waarderen! Al moet ik zeggen, dat ik het vorige album - 'Let's Get Out Of This Country' - minder goed vond dan de eerste twee albums. Ik vond de nummers op dit album namelijk niet zo pakkend.

avatar van Kaaasgaaf
Uit Glasgow komt schattige muziek. Neem nu Belle & Sebastian, dat al sinds halfverwege de jaren negentig ons trakteert op prachtige pure popliederen. B&S is echter, bij nadere beluistering, altijd semi-schattig. Achter de onschuldige samenzang, gitaartjes, trompetjes en strijkertjes schuilen teksten over priesters, kostscholen, incest en verkrachting. Van Belle & Sebastian hebben we al een tijdje niets meer gehoord. Hun stadsgenoten Camera Obscura maken vergelijkbare muziek, maar dan iets gelikter en georkestreerder en met minder morbide thema's. Ik maakte kennis met deze band in de zomer van 2006; het was liefde op het eerste gehoord met hun dansbare cult-hit 'Lloyd, I'm Ready to Be Heartbroken'. Het album waar dit liedje op stond, 'Let's Get Out of This Country', was een zeer smakelijke laidback-popplaat. Het was het derde album van deze band en de twee voorgangers moet ik nog horen. Maar inmiddels is er een vierde album, getiteld 'My Maudlin Career'. Het album staat vol met mooie melodieën en weelderige strijk- en blaasarrangementen, vaak erg sixties en soulvol. Barokpop, folkpop, country en west coast-pop wisselen elkaar af. De stem van de zangeres is warm en dromerig, maar verveelt ook wel gauw. Het is wat erg zijig allemaal. Ik mis de rafelrandjes die van een Belle & Sebastian méér maakt dan 'fijn' alleen. Camera Obscura is totaal ongevaarlijk en My Maudlin Career een sfeervol en stijlvol popalbum voor op de achtergrond. Een fijne kauwgombal voor de naderende lentekriebels.

Bron: http://kasblog.punt.nl/

ik vind hem tof! Klinkt zomers, leest melancholisch. Geen wereldschokkende nieuwe paden, maar wel vertrouwd prettig!

Pieter Paal
Tracks 1, 2 en 5 staan bij mij in ieder geval op mijn repeat-toets. De rest van de songs moet nog groeien.

avatar van joyce19791
Ik lees dus dat dit te vergelijken is met Belle en Sebastian. Dat klinkt interessant genoeg om het eens uit te proberen. Pindakazen dan maar om het eens te checken.

avatar van KampF
Pieter Paal schreef:

Nummer 8??

avatar van steven
nummer 6?
wonderschoon...

Nihilisme
Wat is French Navy toch een verdomd leuke single! Sowieso een toffe plaat. Nergens écht spannend of groots of wat dan ook, maar zeker fraai.

Pieter Paal
KampF schreef:

Nummer 8??

Wat is er mis met track 12?

Goeie plaat, zoals de meeste van Camera obscura... Blij dat ik deze groep leren kennen heb.

88Fabian
Heel goed album is dit.nummer 7 vindt ik echt een fantastisch nummer.

avatar van tumkie
zeker geen slecht album maar Underachievers Please Try Harder is vele beter.

88Fabian
Ja ze heeft haar beste nummer 'Razzle Dazzle Rose' ook nog steeds niet kunnen overtreffen vindt ikzelf,dat nummer is werelds.

avatar van Reint
Heerlijke hedendaagse 60's pop. De combinatie van die heldere gitaren, de sheet of sound en gouden stembanden zijn een genot voor het oor. In zekere zin hoeft Camera Obscura helemaal geen goede songs te schrijven om goed te klinken, zo krijg ik het idee.

avatar van raymondkeuters
Gisteren gezien in Vera! Heerlijke avond gehad. Superleuke cd!

avatar van TerryA
raymondkeuters schreef:
Gisteren gezien in Vera! Heerlijke avond gehad. Superleuke cd!

ik was helaas gsteren avond bij andere Schotten op bezoek (Broken Records bij Rotown)

had je ook de voor programma gezien? Magic Arm - En hoe waren hun live?
Ze hebben ook een album uit (debut album) "Make Lists, Do Something" op Switchflicker Records, maar niet terug te vinden op MuMe. Was benieuwd hoe hij over kwam?

avatar van otherfool
Ik was er wel bij (Magic Arm klonk ook erg goed). Helaas zijn ze live wat minder schattig, sterker, wat een chagrijnige kop heeft de zangeres

Maar wel met een inmiddels indrukwekkend arsenaal mooie liedjes. Ook My Maudlin Career heeft er weer een smak opstaan; de eerste 5 bijvoorbeeld allemaal. Daarna zakt de plaat ietsjes in om met de laatste 3 songs het allemaal weer goed te maken.

Een fijn bandje met wederom een fijn plaatje. 3,5*.

avatar van Lepel
Eerste en enige plaat van Camera Obscura die ik gehoord heb. Maakt licht nieuwsgierig naar de voorgaande albums. Ongeveer tegelijkertijd neergeladen met Florence and machine en St. Vincent, waardoor het even duurde voordat ik het onderscheid leerde kennen. Van die drie vind ik dit nummer 2. St. Vincent is interessanter, experimenteler. My maudlin career luistert in beginsel aardig weg, maar is wel een hele zit: halverwege denk je het zo langzamerhand we gehoord te heben.
Melodie is niet zelden vrolijk, maar de zangeres smeert er altijd een droevig sausje over uit. Cijfer voor het album schurkt tegen de 7 aan.

avatar van nognooit
Van hun album uit 2003 Underachievers Please Try Harder was ik erg gecharmeerd. Toch vond ik het geen muziek waarvan ik meerdere albums wou hebben in mijn collectie. Een album is leuk genoeg om zo nu en dan even te draaien.

Door de lovende woorden en de prachtige albumhoes van hun nieuwste album was ik toch geprikkeld om deze ook te proberen.
Wederom is het weer erg fijne, mooie en lieve muziek. Is het beter dan Underachievers? Nee. Waar ik al bang voor was, is dit een band die niet veel veranderd. Ze hebben een goed niveau en het album is wel wat anders dan de vorige van hen die ik luisterde, maar het verschil is weinig.

Toch heb ik geen spijt dat ik dit album nu in mijn collectie heb, maar ik zie het niet gebeuren dat ik in de toekomst andere albums van deze band zal proberen. Maar dat dacht ik ook van het vorige album dat ik luisterde...

Jack in the Box
Check ook eventjes die grappige clip van The sweetest thing op Youtube.

Forests and Sands en James zijn melancholische toppertjes. Rest van het album is "mwah". Als je echt van de persoonlijke songteksten bent, is het allemaal misschien wat meer de moeite waard.

88Fabian
Dit album is kunst dat is zeker.
'Careless Love' wow wat een nummer is dat.

avatar van Irish
Wat een heerlijke cd!
Perfect voor de lente.
Tot nu toe alleen wat nummers op internet geluisterd maar de cd is alvast bestelt.
Prachtige artwork, hoop dat ze snel weer met nieuw werk komen of een Europese tour.

avatar van steven
honey in the sun is nog niet genoemd . bij deze . Heerlijke afsluiter. i wish my love was as cold as the morning dew , but it's as hot as saxophones and honey in the sun for you,,,,

superplaat