Bernd Kistenmacher - Live & Studio Tapes '92 (1992)

1 stem

Duitsland
Electronic
Label: Intemporelle

1. Just an Idea Part I (9:27)
  2. Encore at the Lake (15:18)
  3. Just an Idea Part II (19:56)
  4. Beautiful Moments (13:55)
avatar van Gerards Dream
Als ik zo de hoes van dit album bekijk kruipt bij mij het idee op of Bernd Kistenmacher het orkerst naar huis heeft gestuurd met de woorden: "Ik red het wel in mijn eentje!" Ja en dan de combinatie van live- en studiowerk op één album is een mooi idee op papier, maar de praktijk is vaak weerbarstig.

Just an Idea Part I is een studio opname. Het begint in de verte en eenmaal op gang onstaat er een heerlijk stuk electronische muziek, wat in eerste instantie rustig is te noemen. Zodra er heel subtiel de kraan richting ritme wordt geopend ontpopt deze track in een goed stuk electronische muziek. Encore at the Lake is het eerst stuk live muziek op dit album. Net zoals eerste track begint dit ook heel zacht. Eenmaal goed hoorbaar laat Kistenmacher een mooi wijdse compositie horen. Het ritme wat er later bijkomt gooit beslist geen roet in het eten, maar versterkt de sfeer juist. In de zaal zal het vast een feestje zijn geweest. Vooral het einde is erg mooi door de open gedragenheid die er uit spreekt.

Just an Idea Part II is een studio opname die heel subtiel begint. Na verloop lijkt het even of een paal de grond in moet. Tijdens dit gebonk is hele fijne muziek te horen. Op de een of andere manier roept het bij mij een beeld op van een architect die zijn plannen toelicht van een nog te bouwen wijk. Het wordt volgens zijn visie en wijk waar het fijn wonen en werken is met alle faciliteiten in de buurt. Het heien gaat dan weliswaar nog een tijdje door, maar het doel is duidelijk waardoor de pijn dragelijk wordt. Als de wijk dan af is wordt meteen duidelijk dat de plannen van de architect goed bedacht waren. Het is een pracht wijk geworden en alle voorzieningen werken na behoren.

Beautiful Momemts is opnieuw een live-track die met mooie kosmische klanken begint. Zodra er wat getrommel is te horen is dit een voorbode op wat anders. Er volgt een mooie wijdse sfeer waar een heerlijke ritme onder zit. Met mijn ogen dicht vlieg ik over de pas gebouwde wijk die in de vorige track werd bedacht. Het is echt een plek geworden waar ik mooie momenten wil beleven.

Na nog geen uur komt er dan een eind aan dit bijzondere album van Bernd Kistenmacher wat erg goed in elkaar zit. Het kleine uur is voorbij gevlogen voordat ik er erg in had. Bravo voor Kistenmacher dus.