Met: Herbie Nichols (piano); Al McKibbon (bas); Art Blakey (drums)
Er ontstond een tijdje geleden een beetje een hype rondom deze plaat onder jazzfans, omdat Blue Note deze samen met 'Vol 2' heruitbracht in haar gerenommeerde Classic Vinyl Series. Zelf was ik nog niet eerder stil blijven staan bij de heer Nichols, maar onder 'kenners' wordt hij gezien als een grootheid. Het helpt in dat opzicht dat hij tijdens zijn leven nooit veel succes heeft gekend, en slechts 44 was toen hij in 1963 stierf (aan leukemie). Pas in de decennia daarna begon zijn reputatie echt te groeien, met mensen zoals onze eigen Micha Mengelberg die het 'gospel' verspreidden.
Enfin, vanwege alle goede verhalen deze plaat een paar maanden in een lijst gehad, en ik weet eigenlijk nog steeds niet echt wat ik ervan moet denken. 'Prophetic' is het niet zozeer, hij klinkt wel echt als een jazzmuzikant die werkte in de jaren veertig en vijftig. Hij was een vroege fan en vriend van Thelonious Monk, en in die hoek moet je het wel ongeveer zoeken, al klinkt Nichols ook weer juist heel anders. Het is verraderlijk knappe muziek juist vanwege die ongrijpbaarheid, als je niet met aandacht luistert valt het nauwelijks op hoe apart de composities zijn, en hoeveel creativiteit er in zijn spel zit.
Muziek om nog een paar keer rustig voor te gaan zitten, en mocht dit verder blijven groeien te hopen dat het vinyl niet in de tussentijd stikduur is geworden.