Cosmic Smokers - On Another Planet Vol 3 (2004)

1 stem

Electronic
Label: Synth Music Direct

1. 3rd Planet Part 1 (12:08)
  2. 3rd Planet Part 2 (3:50)
  3. 3rd Planet Part 3 (6:28)
  4. 3rd Planet Part 4 (6:42)
  5. 3rd Planet Part 5 (5:17)
  6. 3rd Planet Part 6 (10:04)
  7. 3rd Planet Part 7 (3:32)
  8. 3rd Planet Part 8 (3:12)
  9. 3rd Planet Part 9 (12:55)
avatar van Gerards Dream
Al op papier ziet de samenstelling van de Cosmic Smokers er interesant uit. Zo kennen de heren Adrian Beasley, John Christian en Pete Ruczynski elkaar uit de groep Airsculpture, Grant Middelton is afkomstig uit de groep Under the Dome en is Paul Nalge betrokken geweest bij projecten van Binar, Joint Intelligence Comittee, Headshock en solo activiteiten.

Op dit album zijn opnamen te horen die werden gemaakt tijdens oefensessies voor een concert, maar daar nooit zijn gespeeld. Gelukkig is het wel op dit album terecht gekomen. Het album begint behoorlijk zacht, maar zodra er iets van ritme is te horen en wat sfeer geluiden zit ik in het midden van de jaren zeventig van de vorige eeuw. Mooie opbouwende kosmische muziek in een stijl die aan Tangerine Dream doet denken. Ook de klanken uit de gitaar doen aan Edgar Froese denken. En zo maakt het eerste deel op dit album al een prima indruk. Wel is het jammer dat de productie wat dof is.

De overige delen luisteren heerlijk weg ondanks het euvel met de productie. Fraaie tracks lopen mooi in elkaar over waardoor er in mijn hoofd een film ontstaat van de bol waarop we leven. Beekjes die uitgroeien tot een rivier, knoppen die bladeren worden en ga zo maar door. Daarnaast is er ook wat spanning te horen die mij het idee geven of dieren op de vlucht zijn of dat een vulkaan op springen staat. Maar bovenal zijn het de prettige momenten die de boventoon voeren. Landschappen die langzaam veranderen en een vrij uitzicht naar de horizon toe.

Zodra de muziek meer up-tempo gaat valt de matige productie extra op wat jammer is te noemen. Wat dat betreft is hadden ze beter kunnen blijven "hangen" in wat meer subtielere muziek. Daar zit volgens mij de kracht van de Cosmic Smokers. En die is in voldoende mate op dit album aanwezig. Kortom; een mooi album van de Cosmic Smokers om even van de wereld te zijn al gaat het er wel over.