KGB - KGB (1976)

1 stem

Blues
Label: MCA

1. Let Me Love You (3:38)
  2. Midnight Traveler (5:06)
  3. I've Got a Feeling (4:01)
  4. High Roller (3:39)
  5. Sail on Sailor (3:13)
  6. Workin' for the Children (3:14)
  7. You Got the Notion (3:30)
  8. Baby Should I Stay Or Go (5:05)
  9. It's Gonna Be a Hard Night (2:47)
  10. Magic in Your Touch (4:43)
avatar van Chronos85
De gelegenheidssamenstelling KGB kwam in 1976 samen na de slechts tijdelijke reünie van the psychedelische Jazz-Blues-Rockband Electric Flag. KGB was een relatief onbekende en ook ondergewaardeerde supergroep bestaande uit Barry Goldberg (toetsen) van Dylans Highway 61, Rich Grech (bass) van Blind Faith en the Family, Carmine Appice (drums) van o.a. Vanilla Fudge en later Black Sabbath, Ray Kennedy (zang) van the Beach Boys en natuurlijk Mike Bloomfield van Dylans Highway 61, Paul Butterfields Bluesband en Electric Flag. Een aantal covers - I've got a feeling van the Beatles, Sail on Sailor, een nummer van the Beach Boys waar Kennedy zelf aan meeschreef en Midnight Traveler van Paul Rosenberg - wordt afgewisseld met een eclectische verzameling eigen nummers. Invloeden van the Jeff Beck Group en the Allman Brothers zijn zichtbaar maar het heeft een meer poppy-geluid.

Voorop kan ik stellen dat het album de kwaliteit heeft die je verwacht van een dergelijke supergroup. Het gitaarwerk van Bloomfield stijgt op sommige momenten naar grote grote hoogten maar de grootste kracht van deze samenstelling ligt toch echt bij het samenspel. Indertijd werd vaak geroddeld dat ook Steve Winwood een muzikale bijdrage had geleverd aan dit album maar dit is nooit bevestigd. Ik dacht ook dat ik op sommige momenten orgelspel a la Hendrix Voodoo Child hoorde maar ben wat dat betreft geen Winwood kenner. Mijn favoriete nummer is toch echt I've Got A Feeling dat een soul/gospeltintje met zich meekrijgt dat het absoluut niet misstaat.

Voor de liefhebbers is dit album slechts te verkrijgen via internet (BOL, Amazon o.a.) of men moet geluk hebben met de vinylverzameling in de plaatselijke platenzaak...

avatar van Chronos85
Interessant rond de mythe van dit album is dat het vanaf 1978 kwijt was en pas in 2005 weer gevonden is waarna het meteen op cd gezet is...

avatar van Dungeon
Dank je wel voor je review Chronos85. Ik zal dit album zeker eens opsporen.
Ik heb wel een opmerking. Ray Kennedy schreef samen met Wilson en Dyke Parks het nummer Sail on Sailor.

avatar van Chronos85
Ik heb het gewijzigd, dank je wel!

Guitars & Wings
Ray Kennedy, de zanger is begin dit jaar overleden. Hij was ook de schrijver van the babys hits: isn't it time & every time i think of you.

Er is nog een tweede plaat gemaakt: motion uit 1977