Mssr Renard schreef:
Eén van de zaken waar ik echt geen plantaardige plakken van heb gegeten, is economie en in het bijzonder de perikelen van de platenindustrie. Ik hoop het weleens bij het juiste eind te hebben (het failliet van Bronze en Capricorn), maar ik zit hier er volledig naast.
A&M werd dus overgenomen. Het schijnt ook een periode te zijn geweest waar er veel overnames waren. Zo'n nieuwe "baas" neemt dan de back catalogue over, maar ook de bestaande contracten en afspraken. De nieuwe baas van Don Barnes en 38 Special, zag geen brood in beiden. 38 Special kon op zoek naar een nieuw label en Don zag zijn soloplaat als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Ik vind het maar niks, dit soort achterliggende verhalen. Ik ben een liefhebber van wat ik mooi vind en niet wat mij gedicteerd wordt. Dus die nieuwe baas van A&M, wat wilde die waar ik naar moest luisteren? Wat was er in 1989 zo belangrijk? Rick Astley misschien?
Je moet mijn correctie niet als persoonlijke kritiek opvatten, hoor, maar in tegenstelling tot jou - jij bent gewoon muziekliefhebber pur sang, met een heel individuele smaak, die lang niet altijd gelijk oploopt met de voorkeuren van de massa - vind ik dat soort dingen juist wél interessant. Ik vermoed dat het de combinatie van pseudo-(muziek)historicus en analist in mij is die die dingen altijd graag heeft gevolgd. Ik heb altijd interesse gehad in de opkomst en ondergang van platenlabels, en de achterliggende redenen daarvan. Zeker nu je daar in het internettijdperk zoveel over kunt terugvinden. Het laat je soms iets beter begrijpen waarom dingen lopen zoals ze lopen.
Niet dat ik wél een fan ben van dit soort verhalen, integendeel. Er zijn ons door machinaties in de muziekindustrie al heel veel mooie dingen door de neus geboord. In feite is de muziekindustrie een schoolvoorbeeld van huichelachtigheid, malversaties en het achter trends aan willen lopen zonder oog te hebben voor creaties die uit de pas lopen van de heersende mode.
Ik vind daarom juist het huidige tijdsgewricht zo interessant, omdat we nu kunnen terugkijken op pakweg 60 jaar pophistorie, even afstand kunnen nemen, zaken in de context kunnen plaatsen en - zoals hier - beoordelen of een stuk muziek als nog voor herwaardering in aanmerking komt. Die herwaardering is er bij dit soort muziek (AOR/melodic rock) altijd helaas slechts op heel kleine schaal; de markt is er gewoon niet groot genoeg voor. Dat was in de jaren tachtig wel anders.
Wat PolyGram destijds zo belangrijk vond? Niet Rick Astley, die was in 1989 alweer een beetje op z'n retour en bovendien zat-ie bij RCA (daar ga ik weer ...;-) Nee, ik denk dat PolyGram het A&M-label meer in de richting van de toen steeds populairder wordende R&B wilde sturen. Janet Jackson, die al die tijd al op A&M zat, was een belangrijke troef met megaverkopen, dus ik denk dat dat het antwoord is op je min of meer retorische vraag.
Maar de basis was smal, want toen Janet in '93 overstapte naar Virgin was dat een flinke klap voor PolyGram en werd het label samengevoegd met andere. Zo ging dat dus in die dagen. Platenmaatschappij werden steeds meer opgekocht door conglomeraten van de film- en entertainmentindustrie, waar de muziek slechts een onderdeel van was. Als label bestaat A&M volgens mij nog, maar nu als onderdeel van Universal (en tja, wat hoort daar tegenwoordig níet onder?)