Tanya Morgan - Brooklynati (2009)

Label: Interdependent

met Jermiside, Che Grand, Elucid en Spec Boogie

11. Just Not True
  12. Morgan Blu

met Blu

13. Never Enough (Crazy Love)

met Carlitta Durand

14. We're Fly

met Kay en Chop

15. Just Arrived (Now What?)
  16. Forgot 2 Say
avatar van D-Clutch
Plaat is te horen op de MySpace van de heren.

Klinkt goed tot nu toe!

avatar van Rhythm & Poetry
Een aardig album maar tot nu toe vind ik het nog niet echt bijzonder. Het steekt allemaal prima inelkaar, fraaie en rustige producties in combinatie met de slimme raps. Hier en daar een goede bijdrage en ook af en toe een gastbijdrage die heel wat minder is (maar dat is het risico al je met veel onbekende namen werkt op Phonte en Blu na). Er staat nog geen duidelijke uitschieter op Brooklynati dat dus een constant album is geworden.

avatar van Rhythm & Poetry
Ik zit nu nog een beetje te twijfelen tussen de 3* en de 3,5*. Laat ik voorzichtig beginnen.

Rene1979
Ben hier ook maar eens aan begonen na goede verhalen over deze groep.. Begin met de nieuwste.

Rene1979
Ik heb hetzelfde als R&P tis een leuke plaat maar ik mis nog wat...
vraag me niet wat want dat weet ik niet... Kan nog groeien

Wat mis je dan Rene?

Wat ik er aan mis is dat dit een plaat is die voor een keer wel leuk is maar niet lang bij blijft, bij sommige platen heb ik dat wel en die wil ik na een luisterbeurt meteen weer beluisteren (dat was bijvoorbeeld laatst nog het geval bij Double Barrel).

Rhythm & Poetry schreef:
Wat mis je dan Rene?

Ik denk dat ik dat ook wel heb....

avatar van Capo Regime
Bijna een jaar na de EP The Bridge is het tijd voor het vervolg op het debuutalbum van Tanya Morgan. De drie rappers wisten met hun eerdere werk een bepaalde groep muziekliefhebbers positief te verrassen en trachten met Brooklynati hun schare fans nogmaals te vermaken dan wel uit te breiden. De ongewone samenwerking tussen Brooklyn en Cincinnati creëerde een opmerkelijke chemie op het eerder verschenen werk: de stemmen en scherpe lyrics van Donwill, Ilyas en Von Pea pasten goed bij elkaar en laatstgenoemde wist zijn luisteraars met soulvolle producties te boeien. Alleen de flow van Ilyas wekte op de voorgaande albums bij vlagen irritatie op, maar dat is op dit album verleden tijd. De beste man klinkt op Brooklynati simpelweg gedreven en houdt het niveau van de rest van de leden bij.

Het eerste geluid dat men op het album hoort is dat van een naald op een LP, gevolgd door een productie (van rapper en vaste producer Von Pea) die direct het sfeertje van Brooklynati weergeeft. De beat van On Our Way klinkt allesbehalve electronisch en de akoestische melodie brengt een warmte met zich mee die goed past bij deze tijd van het jaar. De lyrics zijn slim in elkaar gezet zoals men van de heren gewend is. Ilyas: “I’ve been feeling like Manute Bol and the roof too low//The box they put us in, ain't big enough for me to grow//Out of this world call me Pluto, but not a dog like you know.”

Plan B ademt eenzelfde zomerse sfeer. De beat is weer rustgevend en maakt gebruik van een sample van een vrouwenstem. De rappers hebben het over het feit dat ze zich volledig geven voor hun muziekcarrière en dat er geen plan B is voor het geval dat rappen mislukt. Ze schetsen daarbij ook hun leven vóór en naast het rappen. Von Pea bespreekt bijvoorbeeld zijn onafgemaakte studie. Hadden de MC’s een plan B, dan zouden ze waarschijnlijk niet hebben gekozen voor een onzeker muzikantenbestaan, maar ze doen nu waar ze goed in zijn en waarvoor ze zelfs claimen geboren te zijn. De track is goed uitgewerkt qua beat en lyrics en daarom is het te verwaarlozen dat het onderwerp misschien niet bijster origineel is. Op dit nummer laten de MC’s horen dat ze naast slimme punchlines ook zonder probleem een verhaal kunnen vertellen: “If I wasn’t hot I would 've slit my wrist//So once again mister Ilyas you don’t exist//And If Don didn’t spit//He and Von wouldn’t have met, on the internet//So simply from the fact I can see I exist//We look like three, but we are one, get my drift.”

De track Hardcore Gentleman is met zijn ruim anderhalve minuut één van de interessantere tracks op het album. De leden van Tanya Morgan stappen hier over op hun nieuwe alterego’s; de Hardcore Gentlemen. Deze fictieve groep wordt voorgesteld als een legendarische groep uit de niet bestaande stad Brooklynati. Met opgezette stemmetjes rappen Von Pea, Donwill en Ilyas over dames op een wat grovere manier dan je gewend bent van de doorgaans beschaafde rappers. Het nummer geeft wat afwisseling en een extra dosis humor aan het album.

Het niveau van de nummers op Brooklynati is verder constant en gezien de kwaliteit van de tracks is dit allesbehalve een slechte zaak. De zomerse laidbacktracks zijn op een uitzondering na allemaal door Von Pea geproduceerd, wat misschien ook de achilleshiel van de plaat is. Voor een aantal luisteraars zou het gebrek aan variatie wellicht voor verveling kunnen zorgen. De beats zijn namelijk duidelijk verschillend, maar wel in dezelfde categorie te plaatsen. Zo maakt Von Pea bijna geen uptempo-producties en wordt er vaak gebruikgemaakt van een stemsample.

Maar al met al kan worden gezegd dat Tanya Morgan na een jaar afwezigheid weer goed materiaal heeft uitgebracht. Het trio beloofde op de voorgaande EP dat Brooklynati hun fans ging bekoren en het lijkt erop alsof deze belofte met dit album wordt ingelost. Brooklynati weet het gevoel van lente en zomer feilloos naar muziek te vertalen. Tussen de heren is tekstueel gezien zeker een kwaliteitsindeling te maken: Donwill is duidelijk de betere en Ilyas de minste, met producer Von Pea in de middenmoot. Toch zijn ze allemaal kundig genoeg om goede teksten te schrijven en te spitten. Hetgeen Tanya Morgan ervan weerhoudt een hoger rapportcijfer te krijgen, is dat er voor sommige mensen te weinig variatie is. Voor de rest van de luisteraars is deze plaat een welkom geschenk in een kwalitatief gezien ietwat magere periode in hiphop. Brooklynati is een lekkere, rustige en soulvolle plaat die altijd wel geluisterd kan worden, maar er vooral om vraagt opgezet te worden op een zonnige dag tijdens het barbecueën in de tuin.

hiphopleeft.nl

avatar van thomzi50
Ben toch wat minder positief, neig meer naar het oordeel van Rene en Rob: het is aardig, maar heel veel speciaals biedt het niet. Lekker, warm en ontspannen, maar daarmee tegelijk ook behoorlijk nietszeggend en gezichtsloos.

Ik vind'm dope...

Rene1979
Ben hem ook beter gaan vinden sinds ik hem origineel heb

avatar van hiphopmaster
Ja, wordt tie dan beter? Ik heb een kopie en vind het niet heel bijzonder!

hiphopmaster schreef:
Ja, wordt tie dan beter? Ik heb een kopie en vind het niet heel bijzonder!

Toch maar het origineel kopen dan

raffael77
Geweldige hiphop plaat. Leuke positieve teksten en dope beats.

Prima mc's en snap eigenlijk niet dat de stemmen zo laag zijn.

Hoor ik een keer iets vernieuwend en fris vinden de meeste hem maar redelijk.

Waarschijnlijk ben ik uit vorm.

PS luister hem goed en helemaal dan ga je er anders over denken.

avatar van Osiris Apis
Misschien omdat het een mindere opvolger is van het debuut album. Daarmee ga je het toch snel vergelijken.