Virtual Audio Project 23 - Genetics (1998)

1 stem

Italiƫ
Electronic
Label: Cybertracks

1. Explora - Genetics (21:08)
  2. Virtual Connection - The Code of Evolution (6:00)
  3. The Voyager - Technogen (3:15)
  4. Levyathan - Master Plan (4:44)
  5. J.L.A. - The Flying Enigma (4:35)
  6. Sunrise - Living Patterns (11:25)
  7. The Hologram - Clones (6:30)
  8. Eclipse - The Magic of Life (5:53)
  9. Light 0/1 - Cutting Error (5:56)
  10. The Voyager - Embryonic Cells (4:07)
avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
Genetics is wederom een zeer fijn album van het Virtual Audio Project. Eén van de betere, ondanks dat het album wat suf van start gaat met de “Genetics”-suite van Explora, die met zijn ruim 20 minuten toch echt aan de lange kant is, aangezien er niet echt zo heel veel gebeurd, behalve een aantal niet zo heel interessante thema’s die van tijd tot tijd de revue passeren. Het is dan ook vanaf nummer 2 dat de aandacht me blijft vasthouden. “The Code of Evolution” is een overtuigend stukje elektronische muziek, zoals ik het graag hoor: pittige, maar tegelijkertijd mooie melodielijnen ondersteund door typerend, accentuerend en ritmisch begeleidingswerk.
"Technogen" is een ietwat grappige track, die een overduidelijk door Kraftwerk beïnvloed thema laat horen, maar die tevens door de lichte verschuivingen binnen de muziek, avontuurlijk blijft klinken.
"The Flying Enigma" daarentegen lijkt weer meer op iets wat me erg aan Front 242 doet denken: een militante, doordenderende en stevige track die tussen het geweld door ook wat subtiele melodietjes laat horen.
"Living Patterns" van Sunrise is het neusje van de zalm, en het is weer Sunrise die mij zeer goed weet te overtuigen met een sfeervolle, spannende maar vooral ook erg mooie en ruimtelijke compositie die rustig en mysterieus begint om uiteindelijk als een bloem te ontspruiten.
De rest van de tracks hebben stuk voor stuk hun eigen smoel en blijven boeien van begin tot eind, iets wat niet van elk Virtual Audio Project-album gezegd kan worden.
Opgesmukt door Dolby Surround en 3D Sound (het effect hiervan is het beste hoorbaar door een goede geluids-installatie inclusief koptelefoon), maakt "Genetics" tot een zeer genietbaar album.