Hetgeen gelijk in het oogspringt is de mooie hoesfoto die sterk aan Nederland doet denken, zolangs de Maas of de Rijn. En dat beeld klopt dan ook met de muziek. De eerste twee tracks zijn verslagen van concerten die de heren in Nederland gaven. Orange One werd op de band vastgelegd op 5 november in het oude Stadhuis te Culemborg en track twee is een verslag van het E-Live festival wat werd gehouden in Eindhoven op 21 september 2002. En tenslotte track drie werd live opgenome bij Bas Broekhuis thuis.
Tot zover de achtergronden en nu de muziek. De heren Bas Broekhuis, Detlef Keller en Mario Schönwälder hebben vaker samen met elkaar muziek gemaakt en zijn wat dat betreft aardig aan elkaar gewaagd. Op dit album is best wel aardige muziek te horen. Het begin van Orange One is best sfeervol te noemen in gedachte zie ik de zon opkomen en langzaam komt er leven in de brouwerij. Even zijn er dieren te horen op sferische klanken, waarna de trossen los gaan en het ship het ruime sop kiest. Midden op de rivier lijken de oevers heel ver weg te zijn. Na verloop van tijd is daar de eerste stad in zicht waardoor de idylische rust even plaats moet maken voor dynamiek. Ladingen worden verplaatst en het is een kwestie van komen en gaan. Het is echt druk op de vaart. Op het einde is moot te horen hoe de avond invalt.
Orange Two begint opnieuw met een gevoel of het vroeg in de morgen is. Wel is goed te horen dat het vandaag de dag is dat de goederen op de plaats van bestemming moeten komen. Zodra het ontbijt achter de kiezen zit wordt er flink doorgevaren. Gelukkig is daarnaast wel genoeg tijd om van het uitzicht te genieten. Het is druik op de vaart en iedere mijl is mooi meegenomen. Aan de stuwende bas ik goed te horen dat de motor zijn best doet.
Na verloop van tijd is daar de rust. Fraaie vergezichten versterken dit beeld nog eens. De tocht gaat langs plaatsen waar het wel lijkt of de tijd heeft stil gestaan. De weefgetouwen worden ambachtelijk aan elkaar geknopt en er is tijd voor elkaar. Na verloopt is daar het besef dat er nog goederen van A naar B dienen te worden gebracht. Hierna gaat het tempo langzaam omhoog en is daar opnieuw de drum van de zware motor. Het landschap wordt opener en het gevoel is daar dat de tocht voorspoedig verloopt. Vlak voor het eind is de opluchting te voelen dat de reis binnen de gestelde tijd is verlopen en dat de vracht op tijd de bestemming heeft bereikt. Hierna is er voor de schippers de verdiende rust en onder het genot van een drankje kunnen zij de zon zien onder gaan. Het hole geluid van het ruim is het bewijs dat de vracht van A naar B is gebracht.
Orange & Blue is een opname in de studio als oefening voor een optreden op het E-Live festival van 2002. Een leuk kijkje achter de schermen dus. Al roept dit album bij mij een boeiend verhaal op is het verre van een meesterwerk. Dit komt doordat de bassen wat te bonkig overkomen, waardoor het niet even lekker in het gehoor ligt. Toch moet ik naast dit euvel wel melden dat de heren een prima album hebben gemaakt, waar een goed verhaal inzit.