Uzva - Niittoaika (2002)

Finland
Jazz / Rock
Label: Silence.

1. Soft Machine I (5:09)
  2. Soft Machine II (7:59)
  3. Soft Machine III (3:21)
  4. Afrodite I (5:18)
  5. Afrodite II (7:31)
  6. Drontti I (2:49)
  7. Drontti II (7:58)
  8. Drontti III (6:27)
Wow.

Vergeet PT, Tool en al die onzin.
Dit is symfonische rock, op zn allerbest.

Deze heren mengen symfo, folk, jazz en blues op een wijze dat alleen Caravan, Soft Machine, Return to Forever, Camel en Gong dat konden.

Intrumenten die gebruikt worden, zijn ondermeer drums, bas, gitaar, vibes, fluit, sax, percussie, klarinet, cello, harp.

Heerlijk analoog en domerig.
Vooral de strijkers en blazers voegen iets baroks toe.

koenenbw
Heb inmiddels dit album.
Wat een heerlijke jazz om lekker bij weg te dromen...
DIt heeft inderdaad heel veel weg van Gong en Soft Machine gemengd met de symfonische rock van Camel. Zeker een aanrader wanneer deze bandnamen je wat zeggen:)

Kingsnake
Drontti I t/m III (speeltijd: 17:13) is na Hergest Ridge/Ommadawn van Oldfield en Snow Goose van Camel één van de beste en meest coherente instrumentele symfo ooit (vind ik).

avatar van Svendra
Ben ik echt de eerste die ontdekt dat bij Drontti II sprake lijkt van plagiaat?
Speel de track af vanaf 1:47 en Oldfield's Incantations begint zich te ontvouwen.
Na 2:10 wordt de gelijkenis érg frappant.

Edit: iets genuanceerder geformuleerd.

Kingsnake
Heikki Puska is oa beïnvloed door Mike Oldfield (en Wigwam en Tasavallan Presidentti).

Hij heeft zelfs eens met een heel fusionorkest Tubular Bells op het podium gebracht.
Dat er gelijkenissen zijn met Oldfield, is dus niet zo raar.
Volgens mij heb ik dat zelfs ergens ook gezegd.

avatar van Svendra
Ken je Pt.1 van Incantations? Gelijkenissen vind ik geen probleem, maar wat hier gebeurt gaat verder. Daar heb ik nogal moeite mee, tenzij de groep er openlijk voor uitkomt dat het hier een citaat betreft.

Kingsnake
Ik heb het mailadres van Heikki Puska (de componist/gitarist). Ik zal het eens vragen.

Incantations luister ik zelf niet zo vaak. Hele zit, zo'n 4-elpee

Kingsnake schreef:
Ik zal het eens vragen.
Interessant, spannende actie! Ben benieuwd ...
Overigens vind ik het wél een puik album ...

Kingsnake
@Svendra, dit is wat Heikki Puska erover had te zeggen: " Hi!Yeah,there is maybe some similatiries..But made in uncousconess of it..Yeah mike is my favourites.True idol; ) "

Niet echt perfect engels, maar ach

Haha, leuk!
Dat die gelijkenis onbewust is ontstaan, kan ik nog steeds moeilijk geloven. Maar zijn reactie is zo sympathiek / aandoenlijk dat ik Uzva wel mijn zegen moet geven.

Ozric Spacefolk
Deze en Uoma van Uzva, blijven toch wel erg bovenaan in mijn draai-lijst. Het is precies de instrumentale fusion/symfo die in de 70's door Oldfield, Camel, Kraan etc. zo heerlijk werd gemaakt.

In dat licht, is het wel bijzonder dat Uzva juist in de jaren 2000 met deze muziek komt. Het zorgt ervoor dat niet veel mensen het oppikken. Maar ik kan niet anders, dan deze band blijven pluggen, in de hoop dat de ouderwetse symfo-heads het oppikken, zoals collega Svendra ook zo netjes heeft gedaan.

avatar van FrodoK
Hier ben ik wel benieuwd naar, ondanks de hoes.