Wat valt er te zeggen over de nieuwe versie van Optical Race? Op zich niet eens zo bijster veel, aangezien ie nou niet heel erg sterk verschilt met het origineel. Toch zal ik er wat uitgebreider en dieper op ingaan en de nuances eruit pikken:
T.o.v. het origineel klinkt Optical Race 2003 een stuk voller en daardoor ook wat warmer, oftewel minder klinisch. De nummers komen voor een groot gedeelte beter en nadrukkelijker naar voren en bij sommigen is zelfs het begin ("Turning Off the Wheel") en het einde ("Ghazal") overduidelijk anders. Best verrassend, maar er zijn ook kleine elementen soms weggelaten of meer naar de achtergrond verdrongen, zoals bijvoorbeeld de venijnige gitaar-aanslagen tijdens "Turning of the Wheel".
Zo vind ik "Cat Scan" i.m.o. veel saaier en rechtlijniger en lijkt de ritme-sectie van "Mothers of Rain" minder strak en in-your-face te klinken, wat jammer is, aangezien ze tot mijn favorieten behoren, maar hier de plank een beetje misslaan.
Gelukkig zitten er ook extra verrassingen in de muziek verstopt, zoals opvallende gitaar-solo's in het nu veel meer volgepropt klinkende titelnummer (niet storend overigens...) en "Marakesh" klinkt dankzij de gitaarlijnen ook veel kleurrijker.
Het mooie, zweverige einde van "The Midnight Trail" klinkt door een aantal subtiele, nieuwe elementen veel krachtiger en ook "Sun Gate" klinkt op de één of andere manier veel meer opgepimpt.
Helaas zitten er ook een aantal nummers bij die weinig toevoegen t.o.v. het origineel, zoals "Atlas Eyes" en "Twin Soul Tribe".
Daarentegen staat er wel een geheime bonustrack op, tw. "Ivory Town". Overigens preek dit nummer al op de "I-Box"-compilatie, dus echt nieuw is ie niet. Op vorige versies van dit album was dit nummer zelfs onder de titel "Ruling the Waves" erop gezet, maar dat is dus verkeerd.
"Ivory Town" past qua sfeer wel een beetje bij de rest van de nummers van Optical Race, maar compositorisch gezien had het ook zo door kunnen gaan als een left-over van de soundtrack van Miracle Mile. Sterker nog: "Ivory Town" heeft muzikaal sterk wat weg van "If It's All Over" van diezelfde soundtrack.
Eindconclusie is dat Optical Race 2003 (oorspronkelijk tezamen met Lily on the Beach 2003 en Melrose 2003 terug te vinden op de niet meer te verkrijgen boxset The Melrose Years) een redelijk geslaagde remake van het origineel is. Uiteraard zal ie nooit het origineel vervangen, maar ik moet bekennen dat ik me aardig kan vinden in dit album. Normaal gesproken ben ik erg kritisch als het om remakes gaat, maar dit album is een meer dan redelijk bewijs dat er best wel op een effectieve manier in het muzikale verleden gegraven mag worden.
Sterker nog: dit album is een verademing te noemen tegenover belabberde remakes van bijvoorbeeld Phaedra 2005 en Tangram 2008.
Wat dat betreft best de moeite waard.
Eindwaardering:
- Optical Race 1988 4,5