Skagos - Ást (2009)

Canada
Label: Eternal Warfare

1. Colossal Spell (3:25)
  2. The Drums Pound Every Night in a Glorious Celebration of Life (14:50)
  3. Blossoms Will Sprout from the Carcass (11:16)
  4. ...With a Warm Recollection (4:48)
  5. Caliginosity (10:09)
  6. A Night That Ends, as All Nights End, When the Sun Rises (10:52)
Gallow
Lijkt me interressant Met thema's als eeuwenoude stammen en de natuur.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Een instrumentaal intro van drieënhalve minuut, een instrumentaal tussendoortje van bijna vijf minuten maar de rest klokt over de tien minuten per stuk met heel bizarre titels. Atmosferische black metal uit Canada en één van mijn toevoegingen dan nog.

Als de “zanger” zwijgt, is het te doen. Gelukkig zwijgt hij veel en laat hij ruimte voor lange instrumentale stukken die geen overdonderende indruk op mijn nalaten. Agalloch “very light”… bewezen door tussendoortje ...With a Warm Recollection. Caliginosity bevat mooie stukken in de tweede helft met warempel cleane zang. Ik doe het niet met opzet, maar de eerste repetitieve vijf minuten van het laatste nummer klinken mij het mooist in de oren.

Om van dergelijke muziek te genieten moet ik “in mijn element zijn”, moet het klikken en dat lukt niet altijd. Het klinkt aardig maar als de wereld dan toch op 20/12/2012 moet vergaan, zal het niet op de tonen van dit album zijn.

avatar van Lau1986
Er zitten inderdaad aardige stukken op, maar daar is het ook wel mee gezegd. Het duurt mij te lang om echt te kunnen boeien. Verder klinken de black stukken erg standaard. Het rammelt wel door zeg maar. Aardig, maar niet meer dan dat.

avatar van AOVV
'Ást' is een interessante plaat, met de wortels in de black metal, maar is ook plaats voor diverse uitstapjes. Het geheel klinkt melancholisch, en heeft inderdaad heel wat weg van het werk van Agalloch. Veel instrumentale stukken, wat ik toejuich bij dit soort muziek, al vormen sterke vocalen absoluut een meerwaarde. Maar net daar ontbeert het 'm aan kracht. En ondanks dat dit album zeker z'n mooie momenten heeft (laatste nummer bevat enkele prachtpassages), gaat het een beetje onopmerkelijk voorbij.

"Agalloch light" lijkt me een treffende samenvatting, Sir!

3 sterren

avatar van wizard
Dit album klinkt alsof het bedoeld is als melancholische/sfeervolle black metal, maar de uitwerking van dat idee valt tegen. Met name omdat de muziek te weinig aansprekend is. Daarbij komt dat ik de cleane zang in Caliginosity ronduit zwak vind en dat er teveel stukken muziek zijn waarin er te weinig gebeurt.
Dit soort metal heb ik een tijdje interessant gevonden, maar mijn interesse is grotendeels ook weer vrij snel overgewaaid. Kortom, na een paar luisterbeurten voor het Metal Album van de Week ga ik dit album weer laten voor wat het is.

Overigens heb ik dit album op Grooveshark beluisterd. Wellicht dat het daardoor kwam, maar ik vond het geluid van dit album erg slecht klinken.

2.5*

avatar van JSPR_G
Eigenlijk geen misse plaat dit, alleen is er weinig nieuws aan.. Ik ging er een halfje aftrekken, maar de bandnaam (Skagos is een eiland in A Song of Ice and Fire van George R.R. Martin) verdient ook wel een halfje.