50 Jaar Nederpop (2008)

Label: Universal

1. Shocking Blue - Venus (3:00)
  2. Q65 - The Life I Live (2:20)
  3. George Baker Selection - Little Green Bag (4:02)
  4. The Blue Diamonds - Little Ship (2:03)
  5. The Cats - Lea (3:43)
  6. Cuby & The Blizzards - Window of My Eyes (3:27)
  7. Peter Koelewijn En Zijn Rockets - Kom van Dat Dak Af (2:35)
  8. Ekseption - Air (2:50)
  9. Liesbeth List & Ramses Shaffy - Pastorale (4:14)
  10. Armand - Ben Ik Te Min (3:39)
  11. The Outsiders - Monkey on Your Back (3:41)
  12. The Shoes - Don't You Cry for a Girl (3:14)
  13. BZN - Every Day I Have to Cry (2:42)
  14. After Tea - Not Just a Flower in Your Hair (2:36)
  15. Brainbox - Down Man (2:36)
  16. The Buffoons - Tomorrow Is Another Day (2:39)
  17. The Free - Keep in Touch (3:46)
  18. The Hunters - Russian Spy and I (2:39)
  19. The Motions - Wasted Words (2:09)
  20. Rob de Nijs - Ritme van de Regen (2:28)
  21. RO-D-YS - Take Her Home (2:32)
  22. The Tielman Brothers - Rock Little Baby of Mine (2:13)
  23. Herman Brood & His Wild Romance - Saturday Night (3:41)
  24. Golden Earring - Radar Love (5:02)
  25. Earth & Fire - Memories (3:21)
  26. Focus - Hocus Pocus (3:23)
  27. Greenfield & Cook - Only Lies (3:05)
  28. Kayak - Ruthless Queen (4:50)
  29. Teach-In - Dinge-dong (2:24)
  30. Lucifer - House for Sale (4:27)
  31. Normaal - Oerend Hard (3:41)
  32. Solution - Empty Faces (3:19)
  33. Pussycat - Mississippi (4:34)
  34. Rob Hoeke Rhythm & Blues Group - Down South '79 (2:55)
  35. Sandy Coast - True Love That's a Wonder (3:06)
  36. Spooky & Sue - You Talk Too Much (2:43)
  37. Supersister - She Was Naked (3:43)
  38. Alexander Curly - I'll Never Drink Again (3:33)
  39. Bonnie St. Claire - I Won't Stand Between Them (4:21)
  40. Catapult - Let Your Hair Hang Down (2:37)
  41. Dizzy Man's Band - Tickatoo (2:31)
  42. Joey Dyser - 100 Years (3:08)
  43. Left Side - (Like a) Locomotion (3:59)
  44. Tee-Set - She Likes Weeds (3:33)
  45. De Dijk - Nergens Goed Voor (4:22)
  46. Doe Maar - Pa (3:41)
  47. Golden Earring - Twilight Zone (4:49)
  48. Frank Boeijen Groep - Zwart Wit (3:00)
  49. Margriet Eshuijs - Black Pearl (4:12)
  50. Drukwerk - Je Loog Tegen Mij (3:21)
  51. Het Goede Doel - Vriendschap (4:05)
  52. Vitesse - Rosalyn (3:33)
  53. Klein Orkest - Over de Muur (3:29)
  54. Urban Dance Squad - Deeper Shade of Soul (3:46)
  55. Spargo - You and Me (4:13)
  56. Time Bandits - I'm Specialized in You (3:52)
  57. Toontje Lager - Stiekem Gedanst (3:32)
  58. Loïs Lane - It's the First Time (4:01)
  59. Mai Tai - Am I Losing You Forever (6:12)
  60. Diesel - Sausolito Summernight (3:50)
  61. Piet Veerman - Sailin' Home (4:37)
  62. Renée - High Time He Went (4:05)
  63. Hans de Booy - Annabel (3:24)
  64. MC Miker G & DJ Sven - Holiday Rap (4:26)
  65. Van Dik Hout - Stil in Mij (4:02)
  66. Acda en de Munnik - Niet of Nooit Geweest (4:02)
  67. Marco Borsato - De Waarheid (5:12)
  68. Guus Meeuwis - Het Is een Nacht (Levensecht) (4:40)
  69. De Dijk - Als Ze Er Niet Is (3:29)
  70. Bløf - Harder Dan Ik Hebben Kan (4:10)
  71. Ten Sharp - You (4:26)
  72. Anouk - Nobody's Wife (3:24)
  73. The Scene - Blauw (4:32)
  74. City to City - The Road Ahead (Miles of the Unknown) (4:04)
  75. De Kast - In Nije Dei (4:55)
  76. Stef Bos - Papa (3:11)
  77. Skik - Op Fietse (3:59)
  78. Fluitsma & Van Tijn - 15 Miljoen Mensen (3:53)
  79. Rowwen Hèze - Bestel Mar (3:04)
  80. Is Ook Schitterend - Voltooid Verleden Tijd (4:52)
  81. Total Touch - Somebody Else's Lover (3:58)
  82. Volumia! - Hou Me Vast (3:42)
  83. Extince - Spraakwater (4:14)
  84. Counting Crows en Bløf - Holiday in Spain (3:52)
  85. Ilse DeLange - The Great Escape (4:00)
  86. Krezip - I Would Stay (3:50)
  87. Jeroen van der Boom - Jij Bent Zo (3:31)
  88. Boudewijn de Groot - Avond (4:33)
  89. Veldhuis & Kemper - Ik Wou Dat Ik Jou Was (3:53)
  90. Alain Clark - Father and Friend (4:15)
  91. Kane - So Glad You Made It (4:16)
  92. Within Temptation - Stand My Ground (3:56)
  93. VanVelzen - Baby Get Higher (3:57)
  94. Intwine - Happy (3:27)
  95. Racoon - Love You More (3:31)
  96. Twarres - Wêr Bisto (3:44)
  97. Ali B - Leipe Mocro Flavour (3:10)

met Yes-R en Brace

98. Abel - Onderweg (3:07)
  99. Lange Frans & Baas B - Het Land Van (4:23)
  100. 3JS - Watermensen (3:27)
  101. Brainpower - Dansplaat (3:12)
  102. De Jeugd van Tegenwoordig - Watskeburt (3:30)
  103. Di-rect - Inside My Head (3:25)
Stijn_Slayer
De eerste helft is zeker de moeite waard, met veel onwijs sterke nummers, maar ik zit niet op Veldhuis & Kemper, Anouk, VanVelzen, Brainpower e.d. te wachten, al staan er tussen de oude nummers ook wel wat missers, bijv. George Baker Selection, The Cats en BZN. Ook heb ik 'Kom van Dat Dak Af' altijd maar een onnozel nummer gevonden.

Visionary
Ben het wel met Stijn eens. Als dit het beste is van 50 jaren Nederpop dan is het droevig gesteld. Er ontbreekt nog al wat. André Hazes, Willeke Alberti, Herman van Veen enz. Ik kan niet van mijzelf zeggen dat ik heel erg thuis ben in de Nederlandse muziek, maar ik kan wel horen dat nummers als Watskeburt en Leipe Mocro Flavour niet horen bij de beste nummers van Nederlandse bodem in de laatste 50 jaar.

In tegenstelling tot Stijn vind ik Little Green Bag van de George Baker Selection wel een lekker nummer. Het swingt en wordt daarom ook in mijn ogen ten onrechte tot een 'fout' nummer gerekend hier in Nederland. Er staan nog wel wat leuke nummers op, maar ook een hoop rommel. Zelf heb ik de CD bij de Bibliotheek geleend, dus echt een buil ben ik me er niet aangevallen. Leuk om op je computer te hebben staan, maar ik zal hem zelf niet gaan aanschaffen.

Het nummer I'll Never Drink Again van Alexander Curly had beter gezongen kunnen worden door Bonnie St. Claire, maar dat geheel terzijde.

avatar van Slowgaze
De laatste cd is een behoorlijke aanfluiting, kijk zelf maar. Die begint bij die verhipte Zeeuwen en dat is nog niet eens het dieptepunt: waarop wel Ali B en Lange Frans & Baas B en geen Typhoon en Opgezwolle? Waarom in godsnaam Kane en Krezip? Bah. De enige twee fatsoenlijke nummers op cd vijf zijn van Boudewijn de Groot en Brainpower.

avatar van George
Bij zo'n compilatie als 50 jaar Nederpop , vraag ik me altijd af welk publiek ze willen bedienen en vooral willen verblijden met dit product.
Natuurlijk is het onvermijdelijk dat je het bij zo'n overzicht niet ieder volledig naar de zin kan maken.
Dit overzicht lijkt echter geen enkel doel te dienen , behalve dan irritatie op te wekken bij de luisteraar.

Of ik nummers als Kom van dat dak af of Little Green Bag goed of slecht vind , doet eigenlijk weinig ter zake. In een Nederpop hit overzicht over de jaren zestig behoren ze opgenomen te worden. Eigenlijk kan ik dus de compilatie's van de 'hittijdperken' wel redelijk geslaagd noemen.
Het probleem vormt het allegaartje wat 50 jaar Nederpop ons in sneltreinvaart biedt. Hitmuziek van Lange Frans en de 3Js of uit vroegere tijden Teach-In , komt nu eenmaal van een geheel andere muzikale hitplaneet dan die van Brainbox , The Outsiders of Focus.

avatar van LucM
In tegenstelling tot Stijn_Slayer vind ik Little Green Bag wel een zeer sterk nummer dat moeiteloos overeind blijft wat ik moeilijk kan zeggen van de late George Baker-hits. Deze compilatie geeft inderdaad zowat de geschiedenis van de Nederpop in een notendop.

Wat mij wel opvalt is het dalende niveau van de Nederpop. In de jaren '60-'70 leverde de Nederpop nog vele evergreens en had ze vaak ook internationale uitstraling (Shocking Blue, Golden Earring, Earth & Fire, Focus ...). Zullen velen over 30 jaar nog luisteren naar Ali B, Kane, Lange Frans & Baas B, Di-rect ...? En waarom zijn the Nits over het hoofd gezien?

avatar van George
@LucM , Stijn , dat is mij altijd verteld ,heeft oog voor kwaliteit.Dit moet een vergissing zijn. Ik denk dat Stijn Little Green Bag verwarde met Una Paloma Blanca (denk je niet ?), de laatste een grotere hit dan de eerstgenoemde. De samensteller koos voor Little Green Bag , waarvoor hulde !
En dat mag ook wel eens gezegd worden , ondanks het ontbreken van The Nits.
Over het dalende niveau van de 'Nederpop hitmuziek' gesproken : dat vind ik eigenlijk gelden voor de gehele internationale hitmuziekmarkt. Of zou ik er te oud voor zijn geworden ?

Stijn_Slayer
'Una Paloma Blanca' is wel een absoluut dieptepunt. Zo erg is 'Little Green Bag' ook weer niet, maar ik vind het toch niet echt bijzonder.

Tussen de eerste 30 nummers zit veel moois. Zelfs een redelijk vergeten nummer als 'Russian Spy And I' is aanwezig. Daarna wordt het zoeken. Solution, Rob Hoeke, Supersister, nou vooruit The Scene ook nog, maar dan ben ik er wel weer op uitgekeken.

Toch wat karig, pakweg een derde dat de moeite waard is.

avatar van LucM
Russian Spy and I is een heerlijk nummer vooral vanwege de gitaarsound (Jan Akkerman). De eerste 28 nummers vind ik vrijwel allemaal behoorlijk tot uitstekend, daarvan heb ik er 12 geselecteerd (waaronder Little Green Bag), van de laatste 30 enkel Stef Bos en Boudewijn De Groot.

Verder ben ik het volledig eens met George dat het niveau van de hitparadepop in de loop der jaren is gedaald. Of wij te oud daarvoor zijn geworden? Ik zou zeggen kritischer. In mijn jonge tijd luisterde ik ook vaak naar de hitparade maar besefte al snel dat daarbuiten en voordien nog veel meer en zelfs betere muziek werd uitgebracht. En ja, als je de hitlijsten nu bekijkt valt deze in het niet vergeleken met de jaren '60 en '70. Natuurlijk kwam er ook rommel in de hitlijsten maar vooral meer evergreens. Thans zijn hitsingles nog nauwelijks relevant.

Dit is toch wel een mooie dwarsdoorsnede van wat populair is/was qua Nederlandse popmuziek. Logisch dan oko dat er veel rommel tussenstaat.

Mijn 5 favoriete nummers hier:

Cuby & The Blizzards - Window of My Eyes
Earth & Fire - Memories
Focus - Hocus Pocus
Renée - High Time He Went
MC Miker "G" & DJ Sven - Holiday Rap

Bij Kane en Marco Borsato hebben ze voor de enige nummers gekozen die ik nog enigszins te pruimen vindt, dus het had nog erger gekund.

Het kriebelt bij mij nu wel om een alternatief overzicht te maken van de Nederpop van de laatste 20 jaar, met o.a. The Serenes, Bettie Serveert, Caesar, Daryll-Ann, Johan, etc.

avatar van George
Russian Spy and I is er ééntje om in te lijsten en idd vooral dankzij Jan Akkerman.
In de jaren zeventig heb ik verwoede pogingen ondernomen om dat nummer te bemachtigen.
Zoiets gold niet voor nummers zoals Venus of The Life I live.
Die waren gemakkelijk te verkrijgen.
Misschien bij de Belgen minder bekend zijn The Outsiders (met Wally Tax). Een legendarische Nederlandse groep die onder meer Kurt Cobain tot hun fanatieke fans mocht rekenen. Naar mijn mening één van de interessantste Nederpopgroepen ooit.
Ook leuk is dat er plaats is ingeruimd voor The Tielman Brothers , een Indogroep , met Rock Little Baby Of Mine , wat gezien wordt als de eerste echte rock and roll single uit Nederland. Nee , dat was dus niet Kom van dat dak af.
Van Q65 , The Shoes , Brainbox , Shocking Blue ,The Motions en natuurlijk Cuby uit de zestiger jaren is het waard om er meer van te leren kennen.
De 'opvolger'van Shocking Blue ; Earth and Fire heeft ons een paar verdienstelijke albums opgeleverd , maar vooral veel mooie singles.
In de glorietijd van Focus werd Jan Akkerman uitgeroepen tot beste gitarist van de wereld.
Duidelijk een albumgroep , maar toch ook met een aantal singles waaronder het virtuoze Hocus Pocus.
Een groep waarvoor ik nog altijd een zwak bezit is Supersister , eigenlijk de voorloper van The Nits , die evenals Focus hun populariteit vierde aan het begin van de jaren zeventig. In feite ook een albumgroep.
Het doet me gelijk denken aan zo'n andere legendarische band : Alquin. Die komt op 50 jaar Nederpop echter niet voor. Jammer. Maar ja , zo zijn er meer op te noemen.

avatar van LucM
Russian Spy and I staat bij mij op een 60's-hitcompilatie, van The Outsiders bezit ik een compilatie evenals The Shoes, Brainbox, Cuby & The Bizzards, Earth & Fire, Focus en natuurlijk Shocking Blue (deze dubbelaar). Van Q65 en Supersister moet ik mij nog iets aanschaffen en van The Motions is niets te vinden.
Opmerkelijk dat Nederland in de jaren '60 en '70 veel goede bands kende.

avatar van George
Van The Motions kan ik tot mijn verbazing ook niet 1,2,3 wat vinden.
Een aantal jaren terug verschenen ze in de serie A & B Sides.
Wat ik me gelijk aanschafte , vanwege de compleetheid. Toch blijft het voor mij het mooiste om hun muziek op traditionele wijze te draaien. Ondanks het gekraak van mijn oude Motions elpees.

avatar van tsjong
Voor iedereen die geïnteresseerd is: Bol.com