Clues - Clues (2009)

Canada
Rock / Pop
Label: Constellation

1. Haarp (3:22)
  2. Remember Severed Head (2:59)
  3. Approach the Throne (4:16)
  4. In the Dream (3:52)
  5. You Have My Eyes Now (4:10)
  6. Perfect Fit (3:25)
  7. Elope (5:10)
  8. Cave Mouth (3:58)
  9. Crows (3:19)
  10. Ledmonton (4:22)
  11. Let's Get Strong (3:31)
avatar van Bart
Toen ik las dat in deze nieuwe band ex-leden van Arcade Fire en The Unicorns zaten, werd ik direct nieuwsgierig. Vooral een link met Arcade Fire (zo ook Bell Orchestre) vind ik interessant, omdat ik deze Canadezen op dit moment één van de betere bands vind. Ook Clues komt uit Canada.

De opener 'Haarp' hakt er meteen in. Het nummer schiet van links naar rechts, ongecontroleerde melodieën, dan weer versnelde gitaren, dan weer een ballad. Geen touw aan vast te knopen, maar o zo sterk (vooral het gitaarwerk.

Ook 'Remember Severed Head' heeft iets springerigs. Voor je het weet is het nummer afgelopen en beginnen de eerste klanken van een ander prachtig nummer 'Approach the Throne': "La, la, la, la, la, la"! Dit nummer zal het zeker goed doen op festival, waar het publiek heerlijk kan mee-la-la-la-en.

Op 'In the Dream' horen we ineens de enige vrouw in dit gezelschap zingen. En ook dat bevalt goed. Wat een mooie lijzige stem, zeg! Het is een duister, ietswat donker nummer, dat vier minutenlang blijft boeien!

En als dan het rustige, maar ook bombastische, 'You Have My Eyes Now' begint, waar we overduidelijk Arcade Fire in terughoren, dan zit de eerste helft van het album er alweer op.

Een interessant band, Clues, met zeker goede kwaliteiten. Snel verder luisteren. Een oordeel volgt later!

avatar van Bart
Ook de tweede helft van dit album weet te boeien. Met het heerlijk spannende 'Perfect Fit': mooie pianoriedeltje en dan ineens de drums die de boel vaart geeft. Maar hoogtepunt is zeker 'Elope': wat een prachtig dromerig liedje, zeg! Het kabbelt lekker rustig door: rustige drums, keyboardklanken, mooie stem van de zanger. Een rustmoment, maar o zo mooi! Ik start met 4*!

Bart schreef:

Wat een fantastisch album zeg! De leden komen niet alleen uit oa the Arcade Fire, het album is ook opgenomen at 'Thee Mighty' Hotel2Tango en gemixt in Petit Eglise. Dat komt mij heel bekend voor...
En inderdaad lijkt de muziek ook op die van the Arcade Fire, maar dan natuurlijk anders.

Er staan vrij geniale composities op Clues. Het is soms zo ontzettend mooi, het klinkt ineens soms zo lekker. Elk nummer boeit, ook vanwege de (soms verrassende) wendingen binnen de nummers.
Er wordt soms tegen het valse aan gezongen en soms bewust vals gespeeld, zoals op de slottrack Let's Get Strong. Als de piano lekker vals klinkt, gooien we nog een valse viool erbij... Op dat nummer hoor je ook de honky tonky piano die regelmatig een mooie rol vervult. Vermeldenswaard zijn absoluut het prima gitaarwerk en de ijzersterke drums.

Voorlopig favoriete tracks zijn: Haarp, Approach the Throne, Perfect Fit, Elope, Cave Mouth & Lemonton.

Wat een juweel! Possible 5,0* album.

Ik kreeg deze getipt van west en ik moet zeggen dat ie me uiterst goed bevalt tot nu toe.

Kan ook bijna niet mis gaan natuurlijk, ik heb wel wat met bands uit Montreal en Hotel2Tango heeft wat mij betreft ook een legendarische status. En dan is het ook nog op Constellation uitgegeven. Een label waarvan ik tot een paar jaar terug nog alle releases checkte, maar inmiddels een beetje uit het oog verloren ben/was.

De muziek doet me bij vlagen ook wel aan het (in Nederland flink onderschatte) Coparck denken.

Nu je het zegt herman! Coparck, die luisterde ik enkele jaren geleden ook nog weleens. Ik heb deze net voor het eerst geluisterd. Het is uiterst boeiend. Er staan enkele instant meezingers op, ondanks dat het soms wat moeilijk klinkt, is het uiterst catchy! En Arcade Fire hoor ik er eigenlijk niet eens zo heel erg in. Later volgt een uitgebreider oordeel.

avatar van De-noir
Lekker fris plaatje dat alle kanten op stuitert

avatar van StuF
herman schreef:

dat heb ik ook

Dit is een moeilijk te beoordelen plaatje. Het bevat een aantal zeer genietbare nummers zoals Approach the Throne, Perfect Fit, Cave Mouth en natuurlijk geweldenaar Ledmonton. Toch hoor ik ook teveel moeilijk begrijpbaar gepingel. Het mag dan origineel klinkende muziek zijn, het gevoel voor melodie ontbreekt nogal eens. Dat is toch een essentieel deel van goede muziek. Hoezeer je ook op de vreemde toer gaat, verlies de melodie niet uit het oog. Dat gebeurt hier soms wel naar mijn idee. Ik hou mezelf op veilig gebied en geef 3*