Fairyland - Score to a New Beginning (2009)

Frankrijk
Label: Napalm

1. Opening Credits (1:28)
  2. Across the Endless Sea (Part II) (5:17)
  3. Assault on the Shore (5:08)
  4. Master of the Waves (6:08)
  5. A Soldier's Letter (5:33)
  6. Godsent (4:54)
  7. At the Gates of Morken (4:53)
  8. Rise of the Giants (4:19)
  9. Score to a New Beginning (9:03)
  10. End Credits (3:29)
  11. A Soldier's Letter [Edit] * (5:31)
avatar van Scython
Lekkere snelle en bombastische power metal met de nadruk op de keyboards. Dit is de eerste album van Fairyland waar guest performers worden ingezet, met de keyboard player als enig overgebleven lid.

Dit is naar mijn mening weer 'n stapje de juiste kant op, het wordt per nieuw album steeds beter. Luister maar 'ns naar het heerlijke ''Assault On The Shores''.

Ook het feit dat de zanger van Serenity zijn stem verleent aan dit album is helemaal top. Het enige minpunt dat ik me kan bedenken is dat het niet orgineel is en weer 'n beetje neigt te klinken als Blind Guardian/Rhapsody, maar dit is al minder dan bij de vorige plaat, waardoor ik dit niet bij het oordeel zal meetellen.

Want wees nou eens eerlijk, moet het echt orgineel zijn? Zolang het gewoon goede geëxecuteerde muziek is, ben ik vrolijk, en dat wordt je van dit album.

(Zal waarschijnlijk het punt nog verhogen, eerst even 'n paar extra luisterbeurten geven)

avatar van Devoo
Cover is in ieder geval al zeer mooi, en het feit dat de zanger van Serenity hier de zang doet vind ik al een pluspunt. Zal er één van de komende dagen zeker achterna gaan!

avatar van jasper1991
dat intro doet me denken aan achtergrondmuziek van harry potter films.
niet dat ik daar nou zo'n fan van ben maar het viel me gewoon heel erg op

avatar van Scython
En daar, halfje erbij. Godverdomme, wat klinken die nummers lekker zeg!

Elk nummer kent weer zijn eigen hoogtepunten (wat meestal bij de solo's plaatsvindt, voor mij althans). Het epische titelnummer pompt je vol vrolijkheid, en sluit alles mooi af in de ''Ending Credits'', waarvan ik de vrouwelijke vokalen gewoonweg prachtig vind.

Zonder de keyboards zou dit album lang niet zo fenomenaal zijn. Elke keer sta ik zó versteld van wat die Phil uit z'n vingers tovert. Komt waarschijnlijk ook omdat de sound voor mij gewoon perfect is.

Uiteindelijk is het enige minpuntje toch de lengte! Het duurt alles bij elkaar ongeveer 50 min, terwijl het vorige album 20 min. langer was. Maar al bij al zit elk nummer gewoon enorm goed in elkaar, en kan ik niet wachten tot dit schatje 30 April op de deurmat valt.

Favorite Tracks:
+Assault on the Shore
+Master of the Waves
+Godsent
+Score to a New Beginning

avatar van jasper1991
prachtig album, goede symphonieën, mooie teksten en goed gezongen.
als favoriet zeg ik assault on the shore met de meest pakkende melodie

avatar van jasper1991
en ja hoor, staat hij toch stiekem in mijn top 10! de snerpende stem gecombineerd met de koortjes, de symphonische landschappen, de solo's, de melodieen. dit is gewoon masterpiece.

avatar van Them
Dat keyboardmelodietje aan het begin van Assault on the Shore is echt meester.

avatar van jasper1991
Het hele album is echt meester.

avatar van stoepkrijt
Ik heb zojuist een nummer van dit album ontdekt via de Alternatieve Top 152 (Master of the Waves) en ik was meteen overdonderd! Tot nu heb ik pas 3 nummers beluisterd, maar het moet raar lopen wil ik dit album uiteindelijk niet goed vinden. Mooie ontdekking, dat Fairyland!

avatar van stoepkrijt
Dit album mag dan best lekker klinken, van de songteksten wordt ik niet echt vrolijk...

Dat het stuk voor stuk clichématige teksten zijn kan ik nog wel verkroppen, maar daarnaast zijn ze ook nog eens kinderlijk eenvoudig. Om nog maar te zwijgen over het feit dat er in elke zin wel een paar klemtonen verkeerd worden gelegd, omdat het anders niet op de melodie aansluit. Erg jammer, maar bij powermetal moet je denk ik niet al te zwaar aan de songteksten tillen

avatar van jasper1991
Ik vind de teksten er wel goed bijpassen. Clichématig misschien, maar toch een goede aanvulling op de totaalsound.

avatar van stoepkrijt
Kan iemand (Jasper wellicht?) mij vertellen of de zanger van Serenity iets met dit album te maken heeft gehad? Gastvocalen misschien? Ik denk zijn stem namelijk te herkennen in Assault on the Shore. (Toch wel een erg lekker nummer trouwens. Daar heb ik net weer even oprecht van genoten!).

avatar van jasper1991
Ja, Georg Neuhauser zingt hier inderdaad af en toe. De zanger die je het meest hoort is Marco Sandron van Pathosray. Fairyland was ooit een band met vaste leden, maar het is nu het project van Phil Giordana, ook verantwoordelijk voor de keyboards.

Het is enigszins vergelijkbaar met Ayreon of Avantasia. Alleen zijn de gastartiesten iets minder groot van naam.

Meer info - bij kopje Guest Musicians.

avatar van stoepkrijt
Dankjewel Jasper! Het was me eerst eigenlijk helemaal niet opgevallen dat er zoveel verschillende zangers te horen waren. Of beter gezegd: ik had me niet gerealiseerd dat het allemaal gastmuzikanten waren.
Geef mij Neuhauser maar in plaats van Sandron.

avatar van jasper1991
Ik ben wel fan van Sandron eigenlijk. Neuhauser vind ik niet verkeerd, maar niet al te bijzonder.

avatar van stoepkrijt
Voor de zeurpiet valt op iedere stem wel wat aan te merken. Zo erger ik me bij Sandron geregeld aan zijn intonatie (hoewel dat steeds minder wordt, naarmate ik de nummers vaker luister) en Neuhauser komt af en toe behoorlijk nep over. In zijn guest vocals op dit album merk ik daar gelukkig weinig van.

avatar van buckingham
Mooi man!! Geen opvolger????

avatar van Gerards Dream
Snotverdorie wat een heerlijk metal album uit het land van de betere wijnen en andere geneugten die het leven aangenaam maken. De heren zetten een sound neer om t tegen te zeggen. Iedere song is raak tin de roos. Het album luistert weg als een boeiende soundtrack. Met de hoes afbeelding als leidraad zie ik heldhaftige zeelui ten strijden trekken. De vocalen van de heren en dame zijn dik in orde. Heb dus een zeer goede vijftig minuten aan doordachte metal gehoord.