Anekdoten - Chapters (2009)

Zweden
Label: KScope

1. Ricochet (5:45)
  2. The Great Unknown (6:22)
  3. From Within (7:25)
  4. In for a Ride (6:47)
  5. The War Is Over (3:39)
  6. Monolith (6:08)
  7. A Sky About to Rain (6:30)
  8. Every Step I Take (3:07)
  9. Groundbound (5:23)
  10. Gravity (8:23)
  11. When I Turn (3:43)
  12. Sad Rain [Alt. Mix] (10:17)
  13. Wheel (7:54)
  14. The Old Man & the Sea (7:51)
  15. Nucleus [Demo] (5:46)
  16. Book of Hours [Demo] (9:36)
  17. This Far from the Sky [Demo] (9:17)
  18. 30 Pieces [Demo] (6:58)
  19. Prince of the Ocean [Demo] (5:41)
Interessant.
En dit is een verzamelaar?

avatar van Papartis
Dit is een overzicht van hun 5 albums inderdaad met wat demo's.

avatar van ChrisX
Nou ja, demo's is een te zwak begrip.. Ze klinken meer als goed opgenomen livetracks maar dan dus opgenomen in hun repetitie-lokaal.

Als rechtgeaarde Anekdoten fan dit natuurlijk gekocht maar om nou te zeggen dat dit een afgewogen overzicht is van hun carriere tot nu toe... nee, niet echt. Cd 1 (track 1 t/m 11) negeert volledig de eerste 2 albums. Cd 1 start dan met het nummer dat voorafging aan hun eerste album, dan twee tracks van het debuut en dan 3 pre-versies van nummers van hun tweede album.

Kingsnake
Moet wel zeggen, dat de versie van Sad Rain die geboden wordt, heerlijk wegluistert.
Een soort vroege King Crimson/Barclay James Harvest rip-off, maar oh zo mooi.

Kingsnake schreef:
Een soort vroege King Crimson/Barclay James Harvest rip-off, maar oh zo mooi.

BJH hoor ik echt niet in, wel ontzettend veeeeeeel King Crimson.

Maar vind het wel fijn dat dit nummer nu voor meer mensen bereikbaar is. Ik had het al een paar jaar op de Japanse uitgave van het debuut, waar het naar mijn mening helemaal bij past en het als een fantastisch slot voor het hele album werkt.

Kingsnake
Ik zit wel heel erg in Barclay James Harvest en moet zeggen dat het mellotron werk van Anekdoten wel wat van de eerste platen van BJH wegheeft.
Het nieuwe nummer dat op deze dubbelaar staat, heeft aan de andere kant wel weer wat weg van the Moodies (stem lijkt hier wat op John Lodge).

En natuurlijk heul veul King Crimson...

De versies van 30 Pieces en Prince of the Ocean (demo's of niet) die hier opstaan, vind ik ook buitengewoon goed en zelfs fijner dan de orginelen.

Kingsnake schreef:

De Mellotron droog zonder enig effect vind het ik kenmerk van Anekdoten's geluid, waarbij ze hem met name behoorlijk hard uitversterken weet ik uit live-ervaring. Muzikaal heeft Anekdoten echt 10 x meer power dan dat BJH ooit gehad heeft.

Wakeman (en Eddie Offord neem ik aan) stuurt de klank door een echo-kamer op Close To The Edge om hem anders te laten klinken.

Kevin Gilbert deed dat later ook bij het mixen van wat nummers voor Spock's Beard's album Beware Of Darkness.

Mike Pinder double-tracked alles op de vroege Moody Blues albums om het geluid nog wat meer power te geven.

BJH's of beter Woolly Wolstenholme's mellotronklank vind ik, en het is een onbedoelde woordspeling, nog al wat wolligs / zweverigs hebben wat ik vermoed dat komt omdat ze op het outputsignaal een of ander phaser- of flanger-achtig effect gooien.

Ozric Spacefolk
Voor vragen over melltrons, gaarne ChrisX te benaderen

Ik heb even mn avatar gewijzigd in de beer-meneer die op deze hoe staat.

Goede dubbelaar, dit. Gewoon omdat het op een I-Pod als een twee-uur durend geheel staat weg-geschreven. Dus kan ik echt lang en fijn wegdromen.

Ozric Spacefolk
When I Turn is zo ongenadig mooi.
Op welke plaat (behalve deze) staat ie? Ik kan hem niet vinden.

Doet me heel erg aan Moody Blues denken..

avatar van Papartis
Ozric Spacefolk schreef:
When I Turn is zo ongenadig mooi.
Op welke plaat (behalve deze) staat ie? Ik kan hem niet vinden.

Doet me heel erg aan Moody Blues denken..

Dit nr. zou op het album Whitin' komen. Echter niet gebeurd,
Is dus een niet eerder uitgebracht nummer op deze verzamelaar.