wat mij betreft een klassieker of in ieder geval een semi-klassieker dit derde album "Shuffletown" van de inmiddels 63-jarige singer/songwriter Joe Henry. reken hem tot de songwriters van de buitencategorie. daarnaast heeft de man als producer een geweldige staat van dienst, net als de muzikant/producer T-Bone Burnett die dit album ingetogen, sober ("less is more"), "warm" produceerde. eveneens een ras muzikant met een mega staat van dienst.
op dit album staan 12 ijzersterke, melodieuze songs, waarvan 11 van de man zelf en 1 nummer "Make the World Go Away" van wijlen country grootheid Hank Cochran. "Shuffletown" werd akoestisch live in de studio opgenomen.
zoals hierboven al meerdere malen aangehaald, een prachtig album met tijdloze muziek, met een rijk palet aan klanken, dat een leven mee gaat. stuk voor stuk muzikale miniatuurtjes met fraaie arrangementen, prachtig ingekleurd met o.a. accordeon, trompet en viool. (h)eerlijke laid-back muziek niet alleen voor de kleine uurtjes.
album staat vanaf het schitterende intro van de opener "Helena By the Avenue" feitelijk vol met hoogtepunten of het nu de jazzy folk van het titelnummer "Shuffletown", "Johnny the Conqueror" met accordeon en de weemoedige viool klanken van David Mansfield, de tearjerker over verloren liefde "Spent it All" of ingetogen piano ballads als "Easter", "Drowning in the River Half Laughing", het eerder genoemde "Make the World Go Way" of het jazzy up-tempo "Charlevoix" zijn.
de eigenzinnige Joe Henry heeft inmiddels 15 albums op zijn naam staan en laat zich niet in een hokje stoppen. zijn muziek varieert tussen folk, blues, country, jazz en rock in. in die zin doet hij mij aan collega singer/songwriter Lyle Lovett denken, die ook altijd zijn eigen pad bleef volgen.
op "Shuffletown" horen we voornamelijk folk/country/jazz klanken of is het alt.country/americana?
het doet er eigenlijk niet toe. het is een verbluffend goed album dat de tand des tijds heeft doorstaan.
voormalig user kistenkuif heeft het e.e.a. al eerder goed verwoord in zijn bericht van 11 april 2013.
Album werd geproduceerd door T-Bone Burnett
Recorded live to two-track analog & digital tape, April 12, 13, 14 & 16, 1990 at Clinton Recording Studio, New York City
de muzikanten op dit album:
Joe Henry: vocals, acoustic & resonator guitars
David Mansfield: violin, mandolin, resonator guitar
Cecil McBee: upright bass
Phil Kelly: piano, organ
MIchael Blair: percussion, vibraphone, vocals
T-Bone Burnett: resonator guitar, snare, brushes
Charlie Giordano: accordion, organ
Don Cherry: trumpet, Jew's harp