Protogonos - Strange Geographie (1999)

1 stem

Electronic
Label: DiN

1. Strange Geographie (15:51)
  2. Lixivium (17:28)
  3. Amaranthine (28:04)
avatar van ChrisX
Protogonos is de vlag waar onder Stefan Bojczuk zijn samenwerkingen met andere muzikanten plaatst, ditmaal met Matt Shaw (verantwoordelijk voor "sampling & processing" op dit album). Geen echt productief project want feitelijk is dit nog maar het enige volledige album volgens mij dat onder deze naam is verschenen.

DiN release nr. 3 is het eerste album op het label zonder enige artistieke inbreng van muzikant en labelbaas Ian Boddy. En toch past het perfect bij de eerste twee albums. Ook hier weer muziek die ergens op het kruisvlak tussen pure ambient en traditionele elektronische muziek geplaatst kan worden. Maar daar waar veel van dit soort muziek associaties met grote ruimten, zelfs met 'space' zelf, oproept moet ik bij dit album veel meer denken aan de onmetelijke microscopische ruimten om ons heen. We lijken af te reizen naar de wereld van microben, bacteriën, moleculen, atomen. Dit is kleine, ja zelfs verfijnde muziek. Niks geen vette basloopjes, driftig stuiterende sequencerpartijen.

Amaranthine lijkt je voorzichtig in slaap te laten sukkelen tot dat er rond de 5 minuten ineens een passage komt gevuld met metaal-achtige klanken. Je schrikt bijna wakker, onze moleculaire reis lijkt even op een ramp uit te lopen maar dan opent zich een weids synthstrijkerslandschap. Vanaf daar word het stuk langzaam aan steeds onrustiger lijkt het, harmonieën worden dissonanter en er schieten klankobjecten aan ons voorbij. Bubbelende synths duiken op en daar door gaat de muziek lijken op de vroege elektronische klanken van Tangerine Dream (denk met name aan Zeit). Aan het slot keren we langzaam terug naar de dromerige klanken van het begin van Amaranthine hoewel er nog altijd iets van onrust achter blijft in de muziek. Een fascinerende klankreis !