William Basinski - 92982 (2009)

Electronic / Avant-Garde
Label: 2062

1. 92982.1 (12:54)
  2. 92982.2 (22:45)
  3. 92982.4 (19:59)
  4. 92982.3 (7:07)
avatar van The Scientist
toen ik deze zelf toe wilde voegen zag ik em al 3 keer in de toevoegingenlijst staan.. die met de beste afbeelding gepakt

avatar van Mjuman
Deze heb ik nog niet en dat komt wellicht nog.

Tip: bestel Basinski via Amazon (co,uk of .com) en dan kan je (en da's nog goedkoper ook) bestellen ("new and used from...") bij William Basinski zelf - komt het album (ik bestelde The River - 2 cd's voor ca. 18 euro) bij je thuis door de brievenbus met een bedankbriefje van the artist himself.

avatar van MJ_DA_MAN
Een volwaardig nieuw album?

avatar van Mjuman
Yep, via Amazon.com check deze link voor Melancholia bijv. cd: $14,99 - verzending $6,89 - totaal ca 18 euro

avatar van Gyzzz
En weer zo onbeschrijfelijk breekbaar.. Losse geluidsblaadjes dwarrelen door de kamer en de piano is omgeven door een zacht wiegende ruis.

Het toeval blijft een hele aanwezige factor in Basinski's muziek, op zo'n manier dat je denkt dat de muziek vanuit het niets ontstaan is. En toch is er dan de totale afwezigheid van enige dissonantie. Ik ben erg blij dat deze muziek bestaat.

avatar van Tha)Sven
Mooi maar hij kan helaas niet tippen aan zijn beste werk. Ik vind 1 en 3 er trouwens enorm uitschieten. De andere twee nummers vind ik echt een stuk minder.

avatar van John Doe
Ik vind het ook fijn dat er muziek als die van William is. Het is muziek die me in m'n ziel kan raken. Een intens diepgeworteld gevoel kan teweegbrengen. Het is als even stilstaan in het leven. Het klinkt inderdaad niet als gemaakt of gekunsteld, maar eerder als iets wat een directe vertaling kan zijn van hoe mensen zich kunnen voelen over de wereld om hen heen. De loops van Basinski herhalen zich in een langzaam deinende waas. Geluiden zijn organisch verweven in elkaar en komen op en aan met een tempo als een trage ademhaling of branding van de zee. Mijn ademhaling, en daardoor hartslag, kan zich onbewust aan dit tempo gaan aanpassen. Op dat moment vereenzelvig ik meer met de muziek en ben ik meer in de wereld van de loops.

Sietse
Mijn tip voor de mensen die dit leuk vinden: Asher - Miniatures
Piano muziek in de stijl van Sati en Cage opgenomen als of het door de banden van Basinski is gegaan.

avatar van we tigers
Asher - Miniatures (2009)
ik had 'm net toegevoegd

avatar van MJ_DA_MAN
Pff, nog steeds niet beluisterd (voor iedereen die op mijn mening wachtte).

avatar van MJ_DA_MAN
Nu dan eindelijk wel (tweemaal) deze tape beluisterd, opgenomen in 1982. Het eerste nummer is sowieso het mooiste die ik dit jaar heb gehoord en ook de laatste song is mooi, maar .2 en .4 vidn ik helaas wat minder; wel mooi maar niet zo pakkend als die andere twee. Helaas zijn dit ook nog veruit de langste nummers. Vrij jammer, want Basinski blijft een indrukwekkend artiest.

Een best ruime 3,5*.

avatar van indie-nerd
eerst 4 en dan 3..dat is echt omdat het kan

avatar van Dr-Gonzo
Eens met MJ, langere tracks (vooral 2) zijn niet zijn beste, daardoor een krappe 3,5*

avatar van bennerd
Dat eerste nummer... Mocht deze plaat enkel uit die ruime twaalf minuten bestaan, dan zou deze verplicht materiaal zijn in mijn toplijsten.

avatar van essence
Ik ben de laatste dagen door 's mans discografie aan het struinen en wat een pareltjes kom ik tegen zeg!
Ook deze. In al zijn muziek zit een breekbaarhied en traagheid die werkelijk ontroerend is. De schoonheid van de imperfectie. Zalige muzikant.

Elke dag doe ik een stevige wandeling van ongeveer 40-50 minuten. Een gewoonte die ik mezelf heb aangeleerd nadat ik last kreeg van een stijve rug door mijn altijd-zittende-levensstijl. Dit doe ik altijd in volledige stilte. Ik ondervind namelijk dat er altijd wel ergens luidsprekers zijn die in mijn oren schreeuwen. Hetzij van de televisie, radio, mp3-speler of computer, op mn werk of thuis, bij vrienden of onderweg naar eender wat. Maar tijdens mijn dagelijkse wandeling neem ik de tijd om even volledig tot rust te komen en als het ware even over het leven te filosoferen.

Toen ik deze tegenkwam wist ik direct dat ik dit geen 5 minuten volhoud. Maar gelukkig kwam ik op het idee dan toch voor een keer mijn mp3-speler mee te pakken en dit op te leggen. En ja dat viel best goed mee. Maar meer dan dat was het ook niet. Eigenlijk heb ik er nauwelijks aandacht aan geschonken. Veel aandacht valt er dan ook niet te geven. Het is eigenlijk niet meer dan een langgerekte echo. Als je in het stad woont kan dit waarschijnlijk wel rustgevend zijn. Maar als je op het platte land woont ben je toch beter af door je eventjes tussen de bomen en velden te gaan begeven en te luisteren naar de wind die ruist door de bomen en het gekwetter van de vogeltjes. Of gewoon naar de stilte. Het effect is namelijk volledig hetzelfde.

Morgen ga ik weer in stilte