Gisteren (28-10-2020) is op 81 jarige leeftijd, Billy Joe Shaver, overleden. Daarmee heeft hij heel wat Outlaws overleefd en zelfs ook zijn zoon die tevens gitarist was in zijn band.
Billy Joe Shaver werd vooral bekend als songwriter voor het ultieme Outlaw Country album Honky Tonk Heroes uit 1973 van Waylon Jennings. Eerder namen Bobby Bare, Tom T. Hall en Kris Kristofferson al songs van hem op. En Kris Kristofferson heeft ook dit eerste album van Billy Joe Shaver geproduceerd, wat overigens kort na Honky Tonk Heroes werd opgenomen. En de meeste songs van dit album staan dus ook op het Jennings album, maar nu dus door de bedenker van deze songs zelf opgenomen en ingezongen. En het album is wat mij betreft een klassieker in het Outlaw Country genre. Ik geef wel een voorkeur aan de versie's van de songs die Waylon Jennings had opgenomen, maar goed, die stond in 1973 op eenzame hoogte.
Billy Joe Shaver geraakte echter snel na dit album aan de grond door zijn drank en drugsverslavingen. Succes bleef ook uit ondanks de erkenning van zijn collega's muzikanten. Gelukkig bleef hij wel op zijn tijd nog wel albums opnemen en zeker in de jaren 80 heeft hij nog enkele goede albums opgenomen, maar dit eerste album blijft zijn beste en meest memorabele.
RIP BILLY JOE SHAVER