na de tegenvallende soundtrack "Blue City" verscheen in hetzelfde jaar de soundtrack van "Crossroads".
heb de film niet gezien, maar kort samengevat gaat deze over de mythe rond Robert Johnson, die zijn ziel aan de duivel verkocht om een bekend blueszanger te worden. ambitie, verleiding en verlossing spelen daarbij een rol.
los van het feit of je wel of niet van het genre (delta) blues houdt, is het op dit album vooral genieten geblazen van het meesterlijke slide- en gitaarspel van Ry Cooder. op dit album staan merendeels bluesklassiekers, aangevuld met 4 Cooder originals (tracks 5,8,10 en 11) waarvan 2 co-written, "Willie Brown Blues" met hoofdrolspeler Joe Seneca en "Walkin Away Blues" met blues legende wijlen Sonny Terry.
de vuige opener "Crossroads" een nummer van Robert Johnson, waar Ry Cooder fel van leer trekt met zijn gitaarspel, hakt er meteen in en wordt gevolgd door het energieke "Down in MIssissippi" (J.B. Lenoir) met fantastische zang van wijlen Terry Evans, Bobby King en Willie Green Jr.
van dit nummer staat ook een prachtige versie op het Mavis Staples album "We'll Never Turn Back", een album dat Ry Cooder eveneens produceerde en waar hij ook op meespeelde.
de "juke-joint" blues van "Cotton Needs Pickin'" met zang van wijlen Frank Frost, een uit Arkansas afkomstige blues harmonica muzikant, knalt eveneens lekker uit de speakers. "Viola Lee Blues", een nummer van country blues muzikant Noah Lewis, met een heerlijke "baritone horn" van George Bohannon had qua sfeer niet misstaan op een album als "Boomer's Story".
de up-tempo nummers "Nitty Gritty Mississippi" met zang van Jim Dickinson, "Willie Brown Blues" met zang van Joe Seneca en de traditional "Somebody's Callin' My Name" met geweldige a-capella zang van het trio eerder genoemde vocalisten, zijn eveneens voltreffers.
een rustpunt is de door actrice Amy Madigan gezongen ballad "He Made a Woman Out of Me" (Fred Burch/Donald Hill), dat ook werd gecoverd door Bobbie Gentry en Bettye Lavette.
van de 3 instrumentale nummers (tracks 5,8 en 11) is het met name op het Cooder nummer "Feelin' Bad Blues" genieten van 's mans slide gitaarpartijen, die veelvuldig op dit album zijn te horen.
kortom een wederom sterke soundtrack, die niet of nauwelijks onder doet voor "The Border" of "Paris, Texas". de niet meer op de site actieve
bertus99 heeft het hier al eerder goed verwoord.
een aantal van zijn soundtracks, zoals "Blue City", "Geronimo" en "Johnny Handsome" kunnen hier naar mijn mening niet aan tippen.
Album werd geproduceerd door Ry Cooder
Recorded at Ocean Way Studio, Nashville