Rasputin's Stash - Rasputin's Stash (1971)

Funk / Soul
Label: Cotillion

1. Your Love Is Certified (2:08)
  2. I'd Like to Know You Better (3:45)
  3. What's on Your Mind (2:45)
  4. Take Me on Back (3:45)
  5. Mr. Cool (3:28)
  6. You Better Think (5:39)
  7. Prelude (3:02)
  8. Dookey Shoe (3:20)
  9. You Are My Flower (4:40)
  10. Epilogue (3:42)
avatar van Angelo
Amateurisme. Misschien wel een slecht(st)e eigenschap die een album kan bezitten. Hier niet. Bij het debuut van Rasputin’s Stash is het juist een meerwaarde. Veel van de nummers die hier op dit album staan, zijn zo belabberd en zelfs onprofessioneel - met name op tekstueel aspect - dat ze vanzelf leuk worden. Hier en daar weten ze wel origineel uit de hoek te komen, al blijft het onprofessioneel; wat niet per se negatief uitvalt. Your Love Is Certified - vertaal de titel voor de grap 'ns naar het Nederlands - en Take Me on Back zijn op hun manier best origineel. De eerste krijgt door de gitaren en de laatste krijgt door de harmonica een soort van country-stijl van het zuiden over zich heen, iets wat in het funk genre niet een veel gezien verschijnsel is. Je zou hetzelfde kunnen zeggen van Freaks Prayer dat zich “puur” aandoet, folkloristisch misschien zelfs, en tevens de belofte van zijn vreemde titel weet waar te maken. Het is een heel apart liedje geworden. Mr. Cool is onweerstaanbaar. Alleen al hoe de zanger hierin op geacteerde wijze stoned overkomend het nummer opent en op droge wijze ”I used to fool around with the president’s old lady” bezingt, maakt hem held. "Mr. Cool" is overigens ook 'n pooier, dat je het weet. Het meest “diepzinnige” dat je hierop zult aantreffen is You Better Think. Een boodschap als het ware om jongeren - waarschijnlijk jongeren uit de ghetto’s - te stimuleren 'n opleiding te volgen. Het laatste leuke liedje wordt gebracht met Dookey Shoe. Op het eerste gehoor een liedje dat geïnspireerd is op het circus, maar wie de tekst nauwer onder de loep neemt hoort een nogal perverse tekst (“I’m a nasty, nasty man with a dirty, funky plan"). Verre van perfect, maar ook te leuk om niet leuk te kunnen vinden.