Fairport Convention - Sense of Occasion (2007)

Folk / Rock

15. Galileo's Apology
  16. Best Wishes
  17. Hornpipe
avatar van koho
Ik bén fan, maar dit album stelde teleur. De gaperdegaaphoes is gewoon tenenkrommend kitsch - 5 vriendelijk lachende (en geschilderde - waarom?) grijze heren die chiq aan het dineren zijn, hoe belegen kun je overkomen als band? Helaas dekt de hoes de lading.
Het eigen materiaal, grotendeels van de hand van Chris Leslie, bestaat grotendeels uit variaties op themas die al jaren op albums van Fairport te horen zijn: mandolinefill hier, ietwat lijzige zang daar. Gelukkig zit er nog iets van venijn -dit was een folkROCKband- in deze groep in de vorm van Hawkwood's Army, en de hoogtepunten zijn twee opnieuw opgenomen nummers uit hun illustere verleden (altijd al een veeg teken), Polly On The Shore en Tam Lin, die niettemin niet in de schaduw kunnen staan van de originelen.
Typisch een album dat lijdt onder de CD lengte; als het een enkele LP was geweest hadden ze de helft moeten schrappen en bleef er een beter album over.

Het lijkt erop dat deze band, verantwoordelijk voor zoveel moois de afgelopen decennia, in comfy-chair mode terechtgekomen is en de rit gewoon uitzit (tour hier, CD eens in de zoveel tijd) tot de leden erbij neervallen.

Met pijn in het hart, want deze band ligt me al 2 decennia zéér na aan het hart, pers ik er niet meer dan 2.5 ster uit.