Konceptual Dominance - Savage Intelligence (1999)

Label: Dominant

1. Self Titled (3:55)
  2. Do the Knowledge (5:12)

met 427

3. Black Anger (3:30)
  4. 427's Interlude No.1 (0:52)
  5. Savage Intelligence [Original Mix] (5:48)
  6. New Growth (Koncepts of Dominance) (4:25)
  7. Flawless Execution (4:19)
  8. Vivid (5:52)
  9. 427's Interlude No.2 (0:48)
  10. Time Flows Constantly (3:08)
  11. Rock the Disco (4:34)

met Ka Auditron Ba

12. Memories (3:37)
  13. Savage Intelligence [Remix] (5:17)
  14. Vivid Reprise (3:20)
  15. Memories [OG Mix] (3:33)
RedLightCityBoy
Deze samenwerking tussen Kirby Dominant en King Koncepts is toch wel zeer sterk te noemen. Twee top mc's die elkaar keer op keer prachtig aanvullen over mysterieuze beats blijft prachtig. Het niveau van beide mannen is echt ongekend hoog! Met name King Koncepts is onbeschrijfelijk goed in vorm. Het album is zeer te vergelijken met Kemetic Suns projecten, alleen hier klinkt het toch iets gelikter door de audio kwaliteit. Maar desondanks dat is dit gewoon rauwe/pure mellow (soms duistere) underground hip-hop van erg hoog niveau. Alleen al van de teksten op dit album krijg ik keer op keer kippenvel. Ik ben echt geobsedeerd door dit soort underground hip-hop uit San Francisco en omgeving. Ik ga maar eens snel opzoek naar geaffiliëerde albums.

avatar van Sjaakspeare
Niet te geloven, die King Koncepts. Zulke magnifieke beats, en dan ook nog zo'n ongekende flow, onnavolgbare intonatievaardigheid, geweldige stem en goede teksten. Als ik dat allemaal in achting neem kan ik haast niet anders dan concluderen dat hij, in ieder geval in de jaren negentig, de meest getalenteerde muzikant binnen de hiphop was. Dat ik hem muzikant durf te noemen is overigens op zich al heel wat.

Trouwens, Vivid is een meesterlijk nummer, en dit album is sowieso van een buitengewoon hoog niveau. Jammer genoeg zijn de beats wel iets minder mysterieus als op Project: Ambershine. Ze zijn niettemin wel erg vervreemdend en subtiel en vol tegelijk.

avatar van principal2000
Eerste indruk na een halve luisterbeurt is dat deze jongens productioneel imponerend zijn. Dit geldt helaas niet voor ieder nummer, maar dit is wel afwijkend van wat ik tot nu toe ken. Als MC's ben ik niet lyrisch, maar ook niet negatief. Gaat minimaal 3*. Ik moet het eerst nog wat beter luisteren.

avatar van principal2000
Productioneel gebruiken deze jongens veel minder soul, funk of jazz dan de gemiddelde hiphopper die ik wel kan waarderen. Ik hoor veel (rare elektronisch klinkende basslijnen en subtiele loops / samples waarbij het geheel niet te vol klinkt. Deze jongens hebben door hoe goede hiphop moet klinken en gebruiken hiervoor orginele samples of een synthesizer (denk ik?). De teksten zijn goed / positief. Af en toe vind ik hun flow minder. Helaas vind ik niet elk nummer evengoed, maar overall vind ik het een prima album. Favo's zijn: Rock The Disco, Self-Titled, New Growth en Savage Intelligence en Flawless Execution.

avatar van kemm
De beats zijn telkens weer boeiend, misschien net omdat er wat geëxperimenteerd wordt. Het wordt gelukkig nooit te vreemd. De rappers kunnen mij iets minder overtuigen. Niet dat ze slecht zijn, maar geen enkele boodschap dringt echt door. Misschien daarom dat, hoewel Savage Intelligence geheel een goed album is, mijn favoriete tracks eigenlijk de 2 interludes zijn...

avatar van Rhythm & Poetry
Twee rappers die duidelijk goed op elkaar ingespeeld zijn, de overnames zijn dan ook subliem. Helaas vind ik die professionaliteit een van de weinige leuke aspecten aan dit album. Want hoewel beide heren wel degelijk kaas van hiphop hebben gegeten, spreken ze me niet aan qua stemgeluid. Ik vind het niet heel erg aangenaam om naar ze te luisteren. De producties zijn redelijk, steken vaak prima inelkaar, zijn ook soms best verrassend maar dringen ook nog niet helemaal tot me door. Typisch zo'n album waar ik wel de kwaliteit in ontdek maar dat nog erg weinig met me doet. Voorlopig nog geen stem van mij. Maar misschien is dit wel een groeiplaat, Do the Knowledge vind ik alvast wel een lekker nummer.

RedLightCityBoy
De tweede verse op Do the Knowledge is van Eclipse 427 (staat in mijn top 5 favoriete rappers). Hij is ook verantwoordelijk voor de producties van de interludes op dit album.

avatar van Osiris Apis
Eigenzinnig album, zowel de beats als de mc's. De beats zijn origineel, maar toch niet heel vreemd. Als mc gaat mijn voorkeur uit naar Kirby Dominant. Dat zit hem in de flow.

Mijn favoriete tracks zijn Self Titled, Savage Intelligence en Vivid. De 2 videoclips zijn ook leuk om te zien.