menu

Max Roach Trio - The Max Roach Trio, Featuring the Legendary Hasaan (1964)

mijn stem
3,60 (5)
5 stemmen

Verenigde Staten
Jazz
Label: Atlantic

  1. Three-Four Vs. Six-Eight Four-Four Ways (5:44)
  2. Off My Back Jack (5:17)
  3. Hope So Elmo (3:55)
  4. Almost Like Me (6:42)
  5. Din-ka Street (6:13)
  6. Pay Not, Play Not (8:10)
  7. To Inscribe (5:02)
totale tijdsduur: 41:03
zoeken in:
avatar van Sandokan-veld
3,5
Met: Hasaan Ibn Ali (piano); Art Davis (bas); Max Roach (drums)

Hoe 'legendary' Hasaan Ibn Ali ook geweest moge zijn, een groot oeuvre heeft hij niet nagelaten. Sterker nog, dit was tot voor kort zijn enige studioplaat. Eerder dit jaar kwam daar nog Metaphysics: The Lost Atlantic Album bij (nog niet op MuMe toegevoegd), een opgepoetste versie van een latere studiosessie (1965) waarvan de oorspronkelijke mastertapes verloren waren bij een brand.

Het 'legendary' slaat kennelijk vooral op zijn status als cultfiguur in thuisstad Philadelphia, waar hij wordt gezien als enige invloed op de lokale jazz-scene (o.a. John Coltrane, McCoy Tyner), voordat Roach hem in december 1964 voor het eerst mee de studio inneemt. Hij is dan al 33 jaar oud, en zou daarna snel weer in de vergetelheid raken. Daar bevindt hij zich nog steeds als hij in 1980 overlijdt.

We horen een pianist in de typische bop-traditie: Elmo Hope schijnt zijn grootste invloed te zijn (wat misschien doorwerkt in de titel van de derde track). In ieder geval heeft Hasaan een soortgelijke, Monk-achtige stijl, waar de interessante ideeën elkaar in hoog tempo en vol virtuositeit opvolgen, maar waarin het soms een beetje moeilijk is een coherente bedoeling of duidelijke emotie te ontdekken.

Met twee niet bepaald grijze muisjes op bas en drum wordt het soms een beetje een ratjetoe, een plaat die me wel boeit maar waar de vermoeidheid na een paar nummers ook wel bij me toeslaat. Had Ibn Ali iets meer vlieguren in de studio kunnen maken, of het trio iets meer tijd genomen om de arrangementen uit te werken op deze nummers (allemaal originals van de hand van de pianist) dan was er toch misschien iets uitgekomen dat ik van voor naar achteren met plezier luisterde, in plaats van bij vlagen geboeid.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:37 uur

geplaatst: vandaag om 02:37 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.