Tortoise - Beacons of Ancestorship (2009)

Rock / Avant-Garde
Label: Thrill Jockey

1. High Class Slim Came Floatin' In (8:14)
  2. Prepare Your Coffin (3:37)
  3. Northern Something (2:24)
  4. Gigantes (6:21)
  5. Penumbra (1:08)
  6. Yinxianghechengqi (3:37)
  7. The Fall of Seven Diamonds Plus One (3:40)
  8. Minors (4:23)
  9. Monument Six One Thousand (3:22)
  10. De Chelly (1:46)
  11. Charteroak Foundation (5:07)
avatar van Jazper
Ook al was voorganger It's all around you misschien wat wisselvallig, ik zie toch wel weer uit naar deze nieuwe

Met het artwork zijn ze in ieder geval 180 graden gedraaid.

Sietse
ik vind het erg mooi die artwork.
Ben wel benieuwd hoe dat op vol formaat is.

jkbb
Enigzins á la TNT, de hoes. Zwart-wit, minimaal. Of het dezelfde muziek oplevert weet ik niet. De twee albums na TNT ken ik nog steeds niet (en dus weet ik ook niet of die anders zijn).

Waaaaaaaah!

Wah!

Heb hier wel zin in.

fastpulseboy
is ie al gelekt?

khonnor
yup....

en naar t schijnt is het een grandioze comeback na het ietwat steriele en vlakke it's all around you....

avatar van dj maus
ach, leven ze nog?
ben benieuwd!

avatar van dj maus
hmmm... op het eerste gehoor is het een vlak plaatje

de eerste helft is nogal jazzrock-achtig, best aardig
track 6 springt er uit omdat ze nogal de beuk erin gooien
daarna wordt het een beetje à la Standards, maar dan wat saaier

avatar van itchy
Een bijna rockende Tortoise, verrassend rechtlijnige nummers. Eerste helft erg sterk, tweede helft zakt de plaat wat in. Slotnummer wel weer heel mooi. Klinkt in elk geval stukken geïnspireerder dan de vorige plaat, die ik niet kan uitzitten.

avatar van Lennart_M
Veel Zappa-achtige riffs. Klinkt allemaal best leuk, maar het kwartje wil nog niet echt vallen.

Fijn om te lezen dat het niet enkel aan mij lijkt te liggen dat de plaat op den duur inkakt. Terwijl het in 't begin best interessant klonk...

avatar van we tigers
Sinds TNT is het eigenlijk een beetje sappelen met Tortoise. Standards was 'wel ok', maar It's all around you was een drol van een album. Deze bevalt me meteen alweer een stukje beter. Natuurlijk niet van het niveau van een dikke tien jaar geleden, maar best genietbaar.

boomkat
Op de luisterpaal.

Sietse schreef:
ik vind het erg mooi die artwork.
Ben wel benieuwd hoe dat op vol formaat is.

Op zich wel mooi, maar wel jammer dat aan alle kanten nog een heel stuk wit zit. De ruimte helemaal gevuld had ik denk ik mooier gevonden. Ik vraag me trouwens af of dat bij de cd-versie ook zo is.

jkbb
Gigantes is echt geweldig zeg. De rest overtuigd bij lange niet zo als dit nummer. Je hoort nog wel vakmannen aan het werk zijn, alleen ontbreekt de emotie een beetje, die wel weer in de andere twee albums die ik van ze ken zit. En zo krijgen die dan een volle ster meer.

avatar van Jazper
Gigantes is inderdaad ontzettend gaaf met dat in het begin wat ongemakkelijke ritme, dat langzaam verandert in iets wat mijn hoofd erg makkelijk doet meebewegen.
Ik vind de rest van de plaat trouwens ook sterk.

avatar van Dr-Gonzo
Wat een waar-de-loos album. Ik heb het voor de zekerheid nog even teruggezocht, maar de band bestaat nog steeds uit zes leden. En dat terwijl deze plaat bij vlagen klinkt alsof ie gemaakt is door een amateur op een zolderkamertje, die bovendien geen enkele vorm van selectie lijkt te hebben toegepast wat betreft de kwaliteit van de nummers. Gigantes klinkt inderdaad nog aardig, hoewel ik vind dat er over de lengte van zes minuten eigenlijk te weinig gebeurt, Minors is ook nog uit te houden, maar de kortere nummers, en dat zijn er nogal wat, vind ik echt van een bedroevend niveau.
Geen inspiratie, geen sfeer, geen emotie, geen actie, slechts steriel gefrunnik. Ik kan hier helemaal niets mee. 2*

avatar van Nakur
Ik begrijp echt niet waarom dit album zoveel lager wordt gewaardeerd dan een Standards of TNT. Het is enig sinds vervreemd van MNLWND, maar ik hoor veel van dezelfde structuren en invloeden. En potverdomme, soms swingt het, soms beroerd het en altijd vermaakt het. Uitstekend album.