The Albion Band - Light Shining (1983)

Folk / Pop
Label: Albino

1. Light Shining (5:25)
  2. Wolfe (5:25)
  3. London Dance Song Medley: Pell Mell in Pall Mall / The Kensington Square Square Dance / (Do) the Aldwych (5:57)
  4. The Green Mist (6:16)
  5. (Love Is Like a) Railway Station (3:20)
  6. Swift Nick (4:50)
  7. Always Chasing Rainbows (4:37)
  8. Sisters (Of Mercy) (3:32)
  9. Beware of Blue (6:31)
avatar van koho
Een totaal andere band dan degene die de klassieker Rise Up Like The Sun had opgenomen; een deel van die band was verder gegaan als The Home Service en Albion directeur Ashley Hutchings stampte een nieuwe groep uit de grond met enkel ex-Fairport collega Simon Nicol uit de oude groep, verder bestaande uit Dave Whetstone, Jean-Pierre Rasle en John Maxwell; een grote rol is weggelegd voor zangeres Cathy Lesurf, eerder bij Fiddlers Dram, een band die later zou uitgroeien tot The Oyster Band. Het resultaat is een wat poppy folk, en bevat de eerste vruchten van de pen van Ashley Hutchings als songschrijver, daar waar hij het voorheen voornamelijk in traditioneel materiaal zocht. Beste nummers - Wolfe, Always Chasing Rainbows en Beware Of Blue. Je moet echter wel van Lesurf's zang houden; zonder meer een krachige stem maar "not everyone's cup of tea" zo ook de mijne niet; een schelle keelstem. Lesurf is op de meeste jaren '80 albums te horen van deze groep en ik was blij toen ze in 1989 er opeens niet meer bij zat. Niettemin valt er veel te genieten op de jaren '80 Albion albums als je er even voor gaat zitten.
Na jaren van grotere labels (Island, Harvest) werd dit de tijd van de cottage industry en Light Shining werd in eigen beheer uitgebracht op het label Albino. Het is bij mijn weten heden ten dage het enige Albion Band album dat nooit op CD verscheen. Hoewel geen klassieker, hoeft het album zeker niet in de vergeetput - dus misschien doet iemand er ooit eens iets aan.
3.5 ***