Bl3nder - Leipe Shit Ouwe (2009)

Hip-Hop / Jazz
Label: [PIAS]

1. Leipe Shit Ouwe! (3:53)
  2. Leot Sed Dap (3:36)
  3. Koos Kiespijn (4:54)
  4. Skeletten (3:48)
  5. Pietje Politiek (3:59)
  6. Vrijheid Blijheid (3:04)
  7. Vrouwenpower (3:47)
  8. Welke Werelddelen (4:04)
  9. Zolang Je Niet Te Ver Kijkt (2:48)
  10. Sorry (3:29)
  11. Abstract Met Tact (5:55)
  12. Ome Lou (3:45)
avatar van platedraaier
Deze cd heb ik afgelopen zaterdag bij de plaatselijke cd-winkel op de kop getikt. (dat is nou zo leuk aan het naar een winkel gaan met een verkoper die nog eens hier of daar iets aanbeveelt onder het genot van een kopje koffie.)

Bl3nder is een samenwerking tussen Def P. van voorheen de Osdorp Posse en een jazz trio met de naam Bas van Lier trio. Drums, bas en piano.

Op de cd vinden we dan ook een mengsel van jazz en rap. De heren schijnen vaker het podium gedeeld te hebben met daaruit voortvloeiend lekkere jams. De flow zat er goed in en nu zijn een aantal van deze jams dus lichtjes "live" in de studio over gedaan.
Het resultaat is best aardig. De verhaaltjes die Def P. rapt zjn zeker interessant, leuk of grapppig te noemen.
Maar de "jazz" kant vind ik wat magertjes. Er is te weinig ruimte gelaten voor improvisatie van het Bas van Lier trio. Ik zou eigenlijk willen zeggen: "Jongens, leuk gedaan, maar laat de volgende keer Def P. iets vaker zijn mond houden en ga gewoon eens lekker instrumentaal op avontuur binnen de nummers."

Al met al wel een voldoende voor dit project, want meestal swingt het als een trein en op de één of andere manier weet Def P. toch wel altijd die "vibe" te behouden.

avatar van MAS
MAS
Deze release is helemaal aan mij voorbij gegaan. Ga het toch maar eens luiisteren Jazz en Def P lijkt me een leuke combinatie.

haveman
Ben hier ook zeer benieuwd naar!

avatar van kaztor
Hmm, nu weet ik gelijk waar die graffiti's bij de Ring mee te maken hebben....

avatar van MAS
MAS
Leuk cdtje. Niets hoogstaans maar Def P laat weer zijn veelzijdigheid als artiest zien.

avatar van CD-Recensies
Bl3nder met goeie stront

Hoewel ik de nieuwe releases goed volg, mis ik er toch wel eens eentje. Zo kwam de CD van Bl3nder al een half jaar geleden uit, maar weet ik pas sinds kort van het bestaan (via TV: Def P. te gast bij Wintertijd). En dat is jammer, want het album Leipe Shit Ouwe is zeer de moeite waard.

"De spontane manier waarop muziek en tekst samenvallen, maakt het eigenlijk pure jazz" zegt Bas van Lier. "Ik hoor zo veel invloeden in BL3NDER dat het bijna elk genre kan zijn" zegt Def P.
(Bron: www.bl3nder.nl)

De naam Bl3nder is een leuk gevonden samenstelling tussen de initialen van het Bas van Lier trio (BL3) N Die Ene Rapper. Bl3nder is dan ook een (eenmalige?) samenwerking tussen Def P en een heus jazztrio. Het resultaat is een prettige mix van strakke jazz en Nederlandse rap. Def P. (Pascal Griffioen, 1969), in een vorig leven de frontman van de dit jaar gestopte Osdorp Posse, maakt wel vaker uitstapjes (bv. Beatbusters en Howling Coyotes) en weet elke keer weer zijn muzikale handtekening neer te zetten.

De jazz van het Bas van Lier Trio is afwisselend en weet mooie accenten neer te zetten die samenvallen met door Def P. gerapte krachttermen in plat Amsterdams. Hier en daar een korte solo zorgt voor de nodige afwisseling in de spraakwaterval van die rapper.

Def P. schrijft aardige teksten die goed zijn te verstaan. Een aantal leuke taalvondsten ('bij eb is er strand in overvloed' en 'welke werelddelen willen de wereld delen') vallen op. Naast een aantal filosofische gedachtes (Werelddelen, Skeletten) zijn er ook enkele mindere teksten. Zoals een op rijm gezette oude mop (Pietje Politiek) die met de melkboer nog wel een leuke afsluiting kent.

Over het algemeen vind ik het een zeer lekker in het gehoor liggend album. Mogelijk is het te commercieel voor de echte diehard fans van de Posse, maar voor mij is het leipe shit ook al vergeet je de tekst (zie clip van de Zwoele Stad).

Tekst overgenomen van mijn weblog

avatar van spoiler
Een paar jaar geleden heb ik deze CD voor een Euro gekocht in de ramsjbakken. It's a shame. Zo'n leuke samenwerking met een mengelmoes van Jazz en Hip hop.
De CD "Gekkenhuis" uit 2012 stond nog niet in MM en dus heb ik deze toegevoegd. Wacht nog even op goedkeuring van de moderator.
Gekkenhuis is zowaar nog beter!!