Habib Koité & Bamada - Fôly! Live Around the World (2003)

Mali

12. Nimato (11:59)
  13. Saramaya (7:06)
  14. Sin Djen Djen (6:16)
  15. Wassiye (6:53)
  16. Cigarette Abana (6:20)
  17. Kunfeta (16:08)
  18. Takamba (4:42)
Ik had dit album op staan in mijn auto toen ik gisteren naar het concert ging van Habib Koité en Bamada in 't Paard in Den Haag. Deze live cd is van 2003, we zijn 19 jaar verder, in hoeverre is er wat veranderd ? Natuurlijk is Habib Koité 19 jaar ouder geworden, dat is wel aan hem te zien, maar verder is er eigenlijk niet veel veranderd.
De muziek uit Mali kent vele stromingen en Habib Koité behoort zeker bij de live optredens tot de wat lichtvoetigere, vrolijke stroming. In tegenstelling tot de groepen die veel meer desert blues spelen. Veel nummers die op deze dubbel cd staan werden gisteren ook gespeeld. Habib is een begenadigd gitarist en heeft een strak ingespeelde band 'Bamada' rond zich heen. Aan alles merk je, ze hebben er plezier in en hebben onderling veel lol. De band speelt sterk en strak, ik was vooral redelijk onder de indruk van de onverstoorbare bassist, die eigenlijk met zijn ongelooflijke soepele spel voor een belangrijke basis zorgt. Samen met de ritmesectie werd er voor gezorgd dat je geen moment stil kon zitten. Misschien lag daar ook wel het ene minpuntje, het optreden was zo energiek, dat er bijna geen rustmomenten aanwezig waren. En dan ben je na zoń 1,5 uur wel redelijk gaar.
Habib Koité is een sympathieke artiest, zoekt continu contact met het publiek en zorgt mede daardoor voor een uiterst goede sfeer.
Deze live cd is wat dat betreft een prima manier om hem te leren kennen.
D e andere cd's van hem solo zijn over het algemeen iets ingetogener, maar ook bijzonder goed.