AWOL One & Factor - Owl Hours (2009)

Verenigde Staten / Canada

10. Brains Out

met Xzibit

11. Sunset Sandwich
avatar van Rhythm & Poetry
Dit klonk op het eerste gehoor heel erg gaaf. Een heerlijke mengelmoes aan hiphop, electronic en rock. Awol One is een prima rapper, hij heeft wat weg van Aesop Rock. Daarnaast heeft hij met Factor gewoon een prima compagnon gevonden. De man levert prima beats aan, die dus voor het rockende danwel electronische tintje zorgen. Stand Up vind ik het absolute hoogtepunt, vier artiesten die sterk presteren op een track.

Rene1979
Ik vind de rapstijl van Awol one niet echt mijn kop thee

avatar van Rhythm & Poetry
Opmerkelijk was het nieuws dat zich enkele maanden geleden verspreidde: Xzibit die met de tamelijk onbekende rapper Awol One de studio was ingedoken. En de rol van Xzibit is niet beperkt, hij is de executive producer van Owl Hours: een project waar Awol One met de Canadese producer Factor collaboreert. Het album kent onder andere bijdrages van Aesop Rock, Myka 9, Tash, Sunspot Jonz en ook Xzibit zelf levert een gastverse. Owl Hours lijkt over de ingrediënten te beschikken voor een goed album.

Awol One klinkt niet als een alledaagse rapper. Op het eerste gehoor komt hij wat verveeld over, maar naarmate het album vordert weet hij toch genoeg met zijn flow te variëren. Hier en daar een tempowisseling en daarnaast schakelt hij regelmatig over van rap naar zang. En als hij zingt dan gaat hij voornamelijk op de rock tour. Zo weet hij meerdere paden te bewandelen en blijft hij niet alleen binnen de lijntjes van wat hiphop is. Bovendien zingt hij niet onverdienstelijkt; weliswaar is hij niet de beste zanger maar zijn stem kent de nodige zelfbeheersing plus de nodige passie waardoor het de moeite waard is om naar te luisteren. Amusant zijn de refreintjes, die inhoudelijk prima verzorgd zijn, zo ook op Celebrate: ''Discover your genius, turn up the juke box, reppin the crew rocks, yeaaaaah!//She looks sexy in tube socks.''

Celebrate kent overigens een heerlijk pianoloopje; niet al te veel poespas dus, maar gewoon een prima verzorgde productie. En dat kan van de meeste producties wel gezegd worden: er heerst rust, geen chaos. Producer Factor lijkt zijn inspiratie net als Awol One veel uit de rockscene te halen. Stand up kent echter wel een puur hiphopsfeertje, de diepe bass die heel het nummer in haar macht lijkt te hebben wordt ondersteund door een onderliggende drum. Een andere productionele topprestatie wordt afgeleverd op Destination. Het gitaarspel, een beetje à la Eric Clapton, is zeer melodieus en zorgt voor een perfecte feelgoodstemming.

Owl Hours is sowieso een vrolijke plaat. De instrumentatie legt vaak de basis en de teksten van Awol One kennen bijna allemaal een vrolijke noot. Titels als Glamorous Drunk, Celebrate en Waste the Wine spreken wat dat betreft boekdelen. Toch kent het album ook een serieuze kant, met bijvoorbeeld een nummer als Darkness: een track waar Awol One zich van zijn filosofische kant laat zien: ''With darkness upon you//Maintain your strength, darkness reveals the light//Through the darkness I’m defined.''

Uiteindelijk is Owl Hours een vermakelijke samenwerking tussen Awol One en Factor geworden die zeker naar meer smaakt. De eenvoudig in het gehoor liggende producties van Factor zorgen voor een uistekende basis, Awol One rapt en zingt op zijn beurt meer dan verdienstelijk. Owl Hours kent zelden een serieuze boodschap en staat des te meer vol van vrolijke en lichte kost. En dat het meer catchy is lijkt het werk te zijn van Xzibit.

www.hiphopleeft.nl

avatar van hiphopmaster
Ben niet echt onder de indruk van dit album. Vooral muzikaal vind ik het minimaal.

avatar van hiphopmaster
Dit is zeker niet mijn ding. Op een paar positieve dingen na (o.a. de verse van Aesop op Stand Up en de sample die gebruikt wordt in Up Downtown) vind ik dit echt teenkrommend. Ik vind het oordeel van R&P ook dan echt veel te positief. Maar oordeel zelf. Als hiphop-liefhebber kan je dit beter overslaan, maar dat is mijn mening! 1,5*

X-man
Erg lekkere plaat van een (mij) onbekende rapper. Dat Xzibit hier wat vingers in de pap heeft is niet echt goed te horen eerlijk gezegd. Het klinkt allemaal erg lekker en de mix tussen electronica, rock en hiphop pakt érg goed uit.

Toppertje is 'Waste the Wine' met een ouderwets vermakelijke Tash. En die track met Xzibit erop is ook niet verkeerd. Het is gewoon een vrij goede plaat die één geheel is.

X-man
hiphopmaster schreef:

Tenenkrommend is trouwens wel érg overdreven. Tenenkrommend vind ik de categorie Soulja Boy. Daar zou ik dit niet onder druven noemen. Dat het jouw cup of tea niet is, dat kan zo zijn, maar je kraakt het wel heel erg af.

Het oordeel van R&P is juist wel in de goede richting. Dit is gewoon prachtige combi tussen hiphop, electronic en rock.

Rene1979
Awol heeft weer een nieuwe cd. Deze zag ik voorbij komen op een blogspot

X-man schreef:

Sorry hoor, maar hiphop uit de categorie Soulja Boy luister ik niet. In de categorieën die ik wel luister vind ik dit echt slecht. Voor mij is het tenenkrommend, maar dat is slechts mijn mening.

avatar van Shelter
nee dit is echt niet mijn ding, Celebrate is echt een gedrocht by the way