Tangerine Dream - Vintage Vanguard (2009)

Alternatieve titel: Selected Rarities, Re-recordings and Remixes

Duitsland
Electronic
Label: Documents

1. Firetongues (Retouched 2008) (6:34)
  2. Lamb with Radar Eyes [Studio Session] (7:29)
  3. Sun Son's Seal 3 (Retouched 2008) (5:21)
  4. The Conspiracy [Alternative Version] (4:42)
  5. Quartermaster's Nightmare (6:18)
  6. Crossed Fingers [UK 1990 Guitar Session] (7:40)
  7. Towards the Evening Star [Alternative Version] (6:16)
  8. On Cranes Passage [Alternative Version] (4:11)
  9. A Nautical Night (6:28)
  10. Justice of the Karma Law [Instrumental] (3:02)
  11. As the Sun Moves Towards Heaven [Instrumental] (6:41)
  12. D.I.T.S. (Jerome's Redux 2008) (6:19)
tangmaster
9 juni wordt overal zo'n beetje opgegeven als release datum. Ik bestelde hem afgelopen week bij Bol.com en ja hoor 2 dagen later lag ie in de brievenbus. Dit album mag je niet missen als TD fan. Het is een compilatie gemaakt door Jerome Froese. Heerlijk om de gewijzigde versies te horen. Een aanrader voor de echte Die-Hard fans.

yorgos.dalman
Mmm, hoe zal ik eens mijn probleem met dit album uiteen leggen?

De mooiste albums van TD en Edgar Froese zijn toch Zeit, Rubycon, Aqua en Epsilon in Malaysian pale. Die komen allemaal uit de jaren '70 - zeg maar zowel aan het begin van de carrière van TD als van synthesizermuziek in het algemeen (dit laatste grof geschat).
Deze platen zijn briljant en dat komt voor mij mede doordat de productie, de uitvoering, hoe je het ook noemen wilt, iets primitiefs heeft, iets rudimentairs. Dat geeft de muziek juist iets extra's.

De muziek op deze Vintage Vanguard ligt in handen van een nieuwe generatie Froese (zoon Jerome) en dat blijkt uit een wat meer geliktere, modernere klank. De plaat is me teveel beat, teveel hip, te techno. De plaat begint voor mij nogal wat van zijn oorspronkelijke eigenzinnige Tangerine Dream-gezicht te verliezen.

Niettemin heb ik met de Five Atomic seasons-serie Tangerine Dream min of meer herontdekt, dat wil zeggen, ik heb begrepen dat recent werk van TD ook nog zeer de moeite waard kan zijn.

Morgen verwacht ik dan ook dat mooie vrouwtje van de pakketpost om mij een pakje te overhandigen met daarin de cd's Oasis, Ocean waves collection, Dante's aria's en Views from a red train.
En daarmee hoop ik dat meer recenter werk van Froese & co mij zonder meer gaat bevallen...

tangmaster
Begrijp je probleem zeker als je het oudere werk kent, maar toch is dit een heerlijk album in mijn ogen.

yorgos.dalman
Omdat Views from a red train bij herbeluisteren toch behoorlijk goed blijkt (inclusief de gitaargedreven tracks) zal ik zonder veel tegenstribbelen ook deze plaat graag nog een kans gunnen. Later meer.