De Anale Fase - Uittocht (2009)

Belgiƫ
Folk
Label: Tuinhuis

1. Madam op DePier (3:06)
  2. Mama Onder de Grond (2:37)
  3. Uittocht (3:30)
  4. Lucy (3:25)
  5. Reparatielied (3:11)
  6. Afvoerkut (2:23)
  7. Waar Zijn Alle Meisjes Heen? (4:09)
  8. Kapotlied (2:16)
  9. Save Us from Shotguns (3:23)
  10. Mama (4:35)
  11. Vogels (4:19)
avatar van oruiz
erg benieuwd naar

avatar van oruiz
jaja lekker dit zeg! Een folky versie van de Fixkes met af en toe heerlijk donkere teksten. Dit is genieten

Roelof
Dus mijn eerste artikel in een hele hele lange tijd gaat gaan over De Anale Fase.

De anale fase vindt plaats tussen het anderhalfste en derde jaar, tussen de orale fase en de fallische fase in. In de anale fase is het anale gebied van het lichaam de voornaamste lustverschaffer. Freud meende dat het kindeke blij genoegen had aan het zich ontlasten. In ieder geval is het zeker, dat de kinderen in deze periode een grote interesse in de eigen feces vertonen. Men moet veel kinderen uitdrukkelijk beletten zich ermee bezig te houden. Dat is Wikipedia. Zie ook verder: Anale fase - Wikipedia - nl.wikipedia.org.

Verder: Indien er zich in de anale fase voor het kind te grote moeilijkheden voordoen, kan het zogenaamde anale karakter ontstaan, dat getypeerd is door zuinigheid (soms gierigheid, mogelijk gesublimeerd tot verzamelwoede), overmatige ordelijkheid en weerbarstigheid.

Om te weten waar het over gaat. Ik had geen idee. De anale fase, dode moekes en uiteengevallen lichamen. En kinderlijk. Ik weet het niet, het trucje om heel akelige dingen in een kinderlijk jasje te steken klinkt mij wat vaal in de oren. Marco Borsato vertrok zijn gezicht van angst en weerzin toen hij in Wit Licht die kinderkrabbels zag, waarop in schreeuwerige krijtlijnen soldaten en harkpoppetjes. Vroeger was ik als de dood voor het Tiktak-harkmannetje dat met een angstaanjagend blij gezichtje en wuivende stokarmpjes in een glas jus d'orange sprong en terstond diezelfde kleur aannam. Dode vogeltjes met builenkoppen die in plastieken zakskes de rivier afdrijven, etc. Belgisch ba-ba-rijmelarij, een hele resem verkleinwoordjes en de voor mij niet aflatende associatie met studio100 - achter mijn bureau stond mijn gezicht licht onverschillig.

IJslands Mum, voor het gemak in dezelfde hoek als De Anale Fase, is vrij aanwezig. Tunng doet/deed hetzelfde ding. Spoortjes van Spinvis. Het is allemaal niet zo heel bijster hip, fris of leuk.

Ik had nu een naam willen noemen van een Hollandse evenknie maar ik kom niet op de naam, heel vervelend.
(tags: slaapkamerduo, man/vrouw, indie/spacey/folk, nederlandstalig, niet zo bijzonder, kartonnen klapcover in mosgroen/kartonbruin, niet Bauer.)

Alvast bedankt. Goed, voor mij blijft eigenlijk alleen 'waar zijn alle meisjes heen' staan, voornamelijk omdat het na 'afvoerkut' komt, wat een vreselijk liedje is, plus hier en daar wat momentjes, waarvan de meeste instrumentaal, 'vogels' niet meegeteld. De plaat is mooi op maat, dat ook. Zes-en-dertig minuten. Voor de fans van doorzichtige studio100-indiereut.
De mottige moeder van Gert in haar ingevette rolstoel steekt haar beide duimen goedkeurend omhoog en kwijlt.

avatar van blonde redhead
Na dit 1 keer gehoord te hebben weet ik echt niet wat ik er mee aan moet hebben. Het is rijmelarij van niks. Maar opzich hebben de teksten wel weer wat. Muzikaal lijkt het niet super boeiend maar echt slecht is het ook weer niet. Ik ga het toch nog wat vaker luisteren om er echt een beoordeling over te geven. Het balanceert mi ergens op het randje en soms er ruim overheen (afvoerkut).

haveman
Heb deze net aangeschaft voor €3-. Alleen vanwege de interessante bandnaam en titels. Wist echter niet dat dit een product was van onze geliefde zuiderburen. Veel uitdrukkingen zullen aan mij voorbijgaan of simpelweg niet begrepen worden. Toch klinkt het niet geheel onaardig.

Edit:

Gelijk maar een tweede draaibeurt gegeven. Mama, Vogels, Lucy en Reparatielied bevallen mij het beste.