Califone - Deceleration One (2002)

1 stem

4. Parade Queen / Milk Waltz / Dirt Moon
  5. Lakewater / Parachutes
  6. Peel
  7. Intro / Sleepy Child Asks for an Orange
  8. Monkey, Cat, Ballerina and Hood Escape from Moving Car / Clown Loses Head / Dog Stays
  9. Dog Sold / Hangs from Rearview Mirror / Loosen and Fall
  10. Fruitstand Floor / Ankle Bite / Dog Steals Fallen Orange / Broom
  11. Night Falls / Devil Springs Fully Formed from Spilt Whiskey / Hellions Assemble
  12. Hell Orchestra with Dancers / Glass Choir
  13. Cat Fights Devil / Hellions Chase Dog / Toy Police Chase Hellions
  14. Garlic Head Clown Serenades Ballerina Crying Vaseline Tears
  15. Dog Feeds Orange to Sleepy Child / Outro
avatar van lost in music
Deze cd laat weer eens zien dat de muzikanten van Califone veelzijdig zijn. Ik heb tot nu toe 2 cd's van hen wat vaker beluisterd. Quicksand/ cradlesnakes en Roots and Crowns. Beide erg mooie cd's met mooie zang en raadselachtige teksten.

Maar deze cd is heel anders. Instrumentale ambient achtige composities die meer lijken op het werk van artiesten zoals Colin Stetson of Tim Hecker. Na wat onderzoek blijkt het hier om muziek te gaan die ze ter plekke, geimproviseerd en opgenomen hebben bij het bekijken van een aantal korte films.

Het tempo van de cd doet wel weer denken aan de califone style en het grappige is dat het ook nog eens een keertje goed klinkt. Spannend zelfs! Het is bijna niet voor te stellen dat ze dit spontaan daar geimproviseerd even met elkaar gemaakt hebben maar blijkbaar wel waar. Moois is dat van muziek dat als je goede ervaren muzikanten de vrijheid geeft om te spelen met elkaar en te reageren op elkaar er iets kan ontstaan wat magisch is. Op deze cd lijkt dat wonderbaarlijk goed gelukt.

Ik begin nu met 3,5 ster maar ik heb zo het vermoeden dat dit nadat ik de cd beter heb leren kennen wel hoger gaat worden.