Caustic Window - Caustic Window Compilation (1998)

Electronic
Label: Rephlex

1. Joyrex J4 (4:29)
  2. Afx 114 (1:21)
  3. Cordialatron (4:44)
  4. Italic Eyeball (4:26)
  5. Pigeon Street (0:23)
  6. Astroblaster (5:29)
  7. On the Romance Tip (5:06)
  8. Joyrex J5 (6:55)
  9. Fantasia (6:02)
  10. Humanoid Must Not Escape (5:43)
  11. Clayhill Dub (3:25)
  12. The Garden of Linmiri (6:10)
  13. We Are the Music Makers [Hardcore Mix] (4:00)
Fijn plaatje om zo nu en dan op te zetten

Hoogtepunten wat mij betreft zijn 'Astroblaster' (fijn basje met nog fijner melodietje, beetje gedateerd misschien, maar wel leeeuuuuk), met het liefst meteen daar achteraan 'On the Romance Tip' (zoals de titel doet vermoeden een wat softer nummer, vond hem erg ontroerend).

Grote uitschieter is voor mij echter 'Fantasia', wat misschien niet de beste titel is voor deze experimentele vroege-jaren-'90 techno. Totaal losgeslagen nummer, maar blijft altijd verzorgd. De obscene geluiden in het midden van het nummer doen de rest
Al met al een nummer dat de liefhebber de zal doen (blijven) grijnzen. Buurvriendelijk is het echter allerminst.

Resumerend: een vroege RDJ op een wat experimentelere toer. Een plaat die wat mindere tracks kent, die echter ruimschoots worden goedgemaakt door de betere, en is daarmee een waardige aanwinst voor de collectie.

avatar van Onderhond
Toch net wat te flauw, deze verzamelaar van Caustic Window trackjes. Het klinkt allemaal wel aardig, maar een EP van dit soort muziek is genoeg voor mij denk ik.

"Joyrex J4" begint aardig. Grappig ratelend trackje, maar veel identiteit heeft het niet. Net iets te doorsnee in ritme en samplegebruik, al kan dat ten tijde van release wel anders geweest zijn. "AFX 114" is een pak ruwer. Leuke distorted samples, al zijn de ritmes hier wat banaal. "Cordialatron" is wat liever en chiller, ook wat beter vind ik. Misschien wel omdat dit soort tracks wat minder snel oud worden. Leuk wegdromertje, heeft op zich ook wel wat van On weg. Ook "Italic Eyeball" is zo'n nummertje. Schattig ratelend, met een lief, fijn melodietje erbij. Doet geet kat kwaad, dit soort muziek. "Pigeon Street" is een ubercute intermezzotje, "Astroblaster" de topper van het album. Stompt lekker, en dat piepje doet het em wel . En ook "On The Romance Tip" weet mij wel te bekoren. Leuk, maar nogal simpel trackje, weer enkele chille waves en gezapige ritmes.

"Joyrex J5" vind ik weer iets minder. Wanneer het wat donkerder wordt schieten dit soort tracks toch wel te kort. "Fantasia" weet dit gelukkig te compenseren met wat hardere basses en lekkere ouwerwetse hardcore samples. Cool trackje, lekker hectisch ook. "Humanoid Must Not Escape" doet me weinig. Redelijk flauw allemaal, en ook "Clayhill Dub" is maar een makke track vind ik. Wat povere basses, galmpje en dat is het zowat. "The Garden Of Linmiri" knalt er weer een pak steviger vandoor en neigt weer meer naar de hardcore kant, al wordt het nooit zo hard natuurlijk. Wel een leuke sfeer in dit trackje. Afsluiten doet het album met de hardcore mix van "We Are The Music Makers", al blijkt ook deze niet al te hardcore te zijn. Wel aardige ritmes, maar mist push.

Anyway, wel een aardige collectie tracks, al zit er iets teveel outdated materiaal bij om echt hoog te scoren, dat over de jaren heen z'n versheidsdatum wel heeft overschreden. 3*

avatar van Nakur
Zeker leuk. Klinkt gedateerd maar heeft zeker zijn charme. 3,5*

avatar van Lexicon Devil
Hoewel ik AT zeker kan pruimen is dit zo'n album waarbij ik niets voel kriebelen, ach ja mag ook wel een keer