Die Aphex Twin oldies gaan er wel in bij mij. Na de Xylem Tube EP kan ik deze keer smullen van de On EP. Naar aanleiding van mijn recente Warp Vision DVD aanschaf maar eens op zoek gegaan naar deze EP, want de titeltrack blijft toch een rasechte klassieker.
En de EP opent daar ook mee. 7 minuten volop genieten van prachtige pianodeuntjes, lekker bassje en lichte rateltjes. Simpel maar enorm effectief. Wat mij betreft een stevige 5* track. "73-Yips" is een pak donkerder en experimenteler. Focus ligt hier veel meer om de ritmes, met enkel een paar donkere melodie samples om te ritmes bij te staan. Voor die tijd zeker een knappe track, en klinkt ook nu nog zeer aanvaardbaar.
De B-kant opens met D-Scape, terug een wat melodischer nummer. Nauw verwant aan "On", al eveneert deze "On" niet (kan je ook moeilijk verwachten natuurlijk). Wel mooie chille track met aangename melodieën en een simpel maar effectief ritme. "Xepha" sluit deze EP af en leunt weer dichter aan bij "73-Yips". Al moet gezegd dat het waveje het geheel toch een stuk melodischer maakt. Zeer lekker geratel met een coole slepende wave.
Voor een EP uit 1993 is dit indrukwekkend. "On" blijft mijn onbetwiste nummer 1 van deze EP, maar de rest mag er ook steeds nog zijn. 4*
PS: tovenaar & sterre, ik mis jullie stem